Newsflash
Știri

Medic de familie trimis în judecată pentru eliberarea de certificate false de vaccinare

de Dorina Novac - feb. 14 2023
Medic de familie trimis în judecată pentru eliberarea de certificate false de vaccinare

Vatan Venera-Ecaterina, medic de familie din județul Dolj, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru falsificarea a peste 920 de certificare de vaccinare anti-COVID.

medic de familie

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatei Vatan Venera-Ecaterina, la data faptelor medic de familie în județul Dolj, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunilor de luare de mită, în formă continuată (926 acte materiale), fals informatic, în formă continuată (926 acte materiale), înșelăciune, în formă continuată (6 acte materiale), fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale) și delapidare”, se arată într-un comunicat.

Citește și: Percheziții: peste o mie de certificate COVID false, în București și Olt

În perioada octombrie 2021- ianuarie 2022, Vatan Venera-Ecaterina, în calitate de medic de familie, autorizat să efectueze și activitatea de vaccinare anti-COVID, beneficiind de ajutorul mai multor persoane, ar fi pretins și primit mai multe sume de bani de la un număr de 926 persoane cărora le-a facilitat obținerea certificatelor de vaccinare anti-COVID, fără ca acestea să se fi vaccinat efectiv.

„Din banii pretinși de intermediari de la fiecare din cele 926 persoane, suma de 200 lei/persoană (în total 185.200 lei) i-ar fi revenit medicului Vatan Venera-Ecaterina care ar fi procedat la înscrierea persoanelor respective în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) și la eliberarea adeverințelor care atestau în mod fals că acestea erau vaccinate împotriva COVID-19”, informează DNA.

De asemenea, medicul Vatan Venera-Ecaterina ar fi solicitat și ar fi obținut, de la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, contravaloarea „administrării” vaccinului în cazul celor 926 persoane, primind de la instituția respectivă suma totală de 37.720 lei.

„În același context, medicul Vatan Venera-Ecaterina, după ce ar fi intrat în posesia carnetelor cu tichete de masă, alocate pacienților conform OMS nr. 1863/2021 (privind acordarea alocației de hrană sub forma tichetelor de masă persoanelor care se vaccinează cu schemă completă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2), ar fi dat, în mod nelegal, unuia dintre intermediari (care a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției) un număr de 190 carnete (ce conținea fiecare câte 5 tichete de masă în valoare de 20 de lei/buc - 19.000 lei) pentru a dispune de ele în interes personal”, se mai arată în comunicat.

Potrivit DNA, Casa de Asigurări de Sănătate Dolj și Direcția de Sănătate Publică Dolj s-au constituit părți civile cu suma totală de 56.720 lei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe