Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu" din București este primul din țară care implementează proiectul „Sănătos și gustos în farfuria de spital", prin care copiii internați mănâncă mese savuroase, echilibrate și aspectuoase.
Spitalul Clinic de copii „Dr. Victor Gomoiu" a anunțat astăzi finalizarea și implementarea cu succes a proiectului-pilot „Sănătos și gustos în farfuria de spital, prin care, timp de opt luni, meniul micuților pacienți a fost îmbunătățit și adaptat astfel încât să transforme mâncarea primită de copiii internați în felul gustoase, cu ingrediente de calitate și perfect echilibrate nutrițional.
Inițiativa a aparținut asociației„Din Grijă Pentru Copii”, care a fost sprijinită și de Asociația Română de Educație în Alergii (AREA), Asociația „Lumea Emei” și de către Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti.
Proiectul a presupus întocmirea unui meniu și a rețetelor aferente, lucru de care s-a ocupat chef Laura Eremia, dar și un proces complex de transformare și dotare a bucătăriei spitalului, realizat sub coordonarea dr. ing. Gabrielei Berechet, specialistă în industria alimentară. Suplimentar, s-au schimbat și recipientele de servire a meselor calde, care vin acum la patul bolnavilor în tăvi termo compartimentate, ce păstrează alimentele calde chiar și 20 de minute.
„În aceste opt luni am ajutat la asimilarea proiectului, ne-am asigurat că e sustenabil, că vine în sprijinul copiilor și al părinților. Am diversificat meniul, l-am îmbunătățit și l-am echilibrat nutrițional, acesta fiind un prim pas spre eliminarea sacoșei de acasă", a declarat Victoria Olteanu, președinta asociației "Din grijă pentru copii".
Meniul actual, diferit în fiecare zi a săptămânii, include ingrediente noi - de exemplu cușcuș, năut, ficăței de pui, carne de mânzat, condimente exotice - care au permis diversificarea felurilor de mâncare oferite micilor pacienți și, opțional, și părinților acestora și gătirea de preparate, inclusiv deserturi, doar în bucătăria proprie. De exemplu, în ziua evenimentului de anunțare a finalizării proiectului, copii primiseră la micul dejun omletă pufoasă, gătită la abur, cu legume și brânză, plus ceai de fructe de pădure. La gustare aveau fructe proaspete, la prânz - supă cu găluște și piure de cartofi cu sos de roșii și pui la cuptor. Gustarea de după-amiază consta în plăcintă cu brânză, lapte și ou (Dolongaci), iar la cină urma un preparat oriental - hummus pregătit cu tahini și ulei de măsline, alătur de salată cu roșii, castraveți, ardei și măsline. Astfel, meniul nu mai conține niciun preparat preambalat
Toate felurile sunt gătite fără sare, aceasta fiind oferită separat celor care nu au interdicție de a mânca sărat din partea medicului.
Cu toate că ingredientele sunt premium, spitalul a reușit să negocieze prețul acestora astfel încât să se încadreze în alocația de 22 lei/zi, cât decontează statul pentru hrana zilnică a unui copil spitalizat.
Chefii care au contribuit la dezvoltara proiectului au instruit personalul, astfel încât, pe lângă gustul delicios, și aspectul mâncării este unul cât mai apetisant. Iar rezultatele nu au întârziat să apară, după cum am aflat de la dr. directorul medical al spitalului, dr. Ana-Maria Davițoiu, care a declarat:
„Sosirea mâncării a ajuns să fie un moment de bucurie. Sunt copii care vor să fie externați mai târziu, doar ca să primească și gustarea de după-amiază. Prin noul meniu, am reuști să întoarcem unii părinți spre meniuri sănătoase, să îi convingem să gătească în casă. Îmi place să cred că le schimbăm viața în bine nu doar pe termen scurt, cât stau în spital, cât și pe termen lungi."
După succesul de la Gomoiu, asociația „Din grijă pentru copii" continuă copii” urmează să extindă programul și în Spitalul de Pediatrie Pitești. De asemenea, dr. Alin Popa, directorul Direcției de Medicină Școlară din cadrul Administrației Spitalelor București (ASSMB) a anunțat că intenționează să extindă acest program la toate celelalte spitale din subordine care au compartiment pediatric, pentru că „rezultatul e spectaculos, iar cazurile de refuz de alimentație, care nu sunt rare la copii, sunt acum mult mai puține.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe