Pentru protejarea pacienţilor imunodeprimaţi de infecţia cu SARS-CoV-2 este necesară reducerea numărului de vizite în spital și înlocuirea lor cu consultaţii online, susţine prof. dr. Daniel Coriu.
Medicul primar în hematologie clinică și șeful Secţiei de Hematologie Clinică și transplant medular de la Institutul Clinic Fundeni a arătat că, în contextul pandemiei de COVID-19, provocările în ceea ce privește managementul pacienţilor cu boli hematologice sunt multiple.
În opinia sa, pentru a-i proteja pe pacienţii imunodeprimaţi de o infecţie cu SARS-CoV-2, trebuie redus numărul vizitelor acestora în spital.
„Pentru a suplini această reducere a numărului de vizite, vom folosi mijloace electronice de comunicare, consultaţii pe e-mail, pe WhatsApp sau prin telefon”, a adăugat profesorul Coriu vineri, într-un briefing găzduit de platforma MedicHub.
El a subliniat că pacienţii pot face analizele într-un laborator din apropierea locuinţei lor, iar rezultatele vor fi trimise apoi către medicul curant prin mijloacele enumerate mai sus.
Un aspect esenţial în managementul bolilor hematologice este evitarea neutropeniei. Pacienţii cu boli grave din Institutul Clinic Fundeni au nevoie de chimioterapie, iar în anumite cazuri de imunochimioterapie.
La aceștia un asemenea tratament înseamnă, de cele mai multe ori, neutropenie, afirmă dr. Daniel Coriu: „Ca să o evităm, folosim factori de creștere granulocitari, indiferent de grupa de risc, cum făceam înainte. În trecut, foloseam selectiv acești factori de creștere. Acum îi folosim la toţi pacienţii”.
Totodată, în contextul epidemiologic actual, trebuie să se ia în considerare și modificarea unor scheme terapeutice, iar medicul hematolog susţine că este de preferat folosirea unor preparate orale, pentru ca pacientul să nu mai fie nevoit să intre în contact cu personalul medical.
O altă măsură amintită de șeful Secţiei de Hematologie Clinică este amânarea administrării unor anticorpi monoclonali, cum ar fi rituximab, care se leagă la antigenul CD20 un medicament cunoscut pentru faptul că agravează limfopenia. Un alt exemplu este daratumumab, care este folosit pentru mielomul multiplu.
„În aceste situaţii, încercăm, mai ales dacă este posibil, să evităm administrarea acestor medicamente”, a punctat dr. Daniel Coriu. Toate aceste terapii trebuie făcute în spitalizarea de zi, pentru a se evita contactul prelungit al pacientului cu spitalul.
„Bineînţeles, decizia terapeutică va fi particularizată de medicul curant pentru fiecare pacient în parte, având în vedere riscurile și beneficiile. Dacă avem o boală gravă, va trebui să continuăm chimioterapia la dozele standard, pentru a evita recăderea de boală sau lipsa controlului”, a conchis medicul de la Institutul Clinic Fundeni.
Toate aceste recomandări au fost sintetizate într-un ghid, iar acesta a fost publicat pe site-ul Societăţii Române de Hematologie și poate fi consultat aici:
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe