Newsflash
Internaționale

Macron introduce noi măsuri stricte în Franța, referitoare la pandemie

de Florentina Ionescu - nov. 10 2021
Macron introduce noi măsuri stricte în Franța, referitoare la pandemie

Președintele Franței, Emmanuel Macron, îndeamnă la accelerarea măsurilor cu privire la administrarea dozei booster împotriva COVID-19.

Șeful statului francez a anunțat, totodată, că multe persoane vor avea nevoie de o a treia doză pentru a menține valid „certificatul verde” (health pass), scrie The Guardian

vaccin covid masuri macron franta
Foto: https://pixabay.com/photos/vaccine-coronavirus-medical-hand-6165772/

Emmanuel Macron a cerut accelerarea procesului de administrare a dozelor booster de vaccin COVID-19 pentru persoanele vârstnice și pentru cele vulnerabile din Franța și a anunțat că mulți cetățeni vor avea nevoie de o a treia doză de vaccin COVID-19 pentru a obține un certificat verde COVID valid începând din luna decembrie.

În cadrul unei declarații televizate, președintele Franței a spus că „pandemia nu s-a terminat” și a avertizat cu privire la emergența unui al cincilea val pandemic de infectări în Europa, amintind că a crescut semnificativ numărul de cazuri noi de COVID-19 în Marea Britanie și în Germania.

El a mai declarat că rata de incidență a infecțiilor cu SARS-CoV-2 în Franța a crescut în ultima perioadă. În discursul său de la Palatul Élysée, Macron a subliniat că purtarea măștii de protecție ar urma să fie menținută în școli, iar distanțarea fizică și purtarea măștii în spațiile publice închise trebuie să continue.

Una dintre țările cu cele mai stricte măsuri

Deși 75% din locuitorii Franței au primit două doze de vaccin COVID-19, campania referitoare la administrarea celei de-a treia doze (booster) la șase luni de la prima doză nu a fost acceptată rapid de persoanele care sunt eligibile. O a treia doză este, în prezent, disponibilă pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani sau pentru persoanele cu condiții medicale care le fac mai vulnerabile, cum ar fi bolile de inimă sau problemele respiratorii. Dar doar aproape jumătate dintre persoanele eligibile din Franța și-au făcut programare pentru a treia doză de vaccin COVID-19.

Pentru a accelera campania, președintele Macron a declarat că dozele booster vor fi extinse, în sensul că măsura se va aplica celor cu vârsta de 50 de ani și peste începând din luna decembrie a acestui an. Acele persoane cu vârsta peste 65 de ani vor trebui, începând din 15 decembrie, să facă dovada unei doze booster de vaccin COVID-19 pentru a-și menține valabilitatea certificatului verde COVID (așa numitele „health passes”).

Certificatul de sănătate COVID-19, necesar în această țară pentru a intra în baruri și în restaurante, pentru a merge la sălile de fitness, la o conferință sau la librărie, precum și pentru a călători cu trenul pe distanțe lungi și pentru a călători cu avionul, oferă dovada că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a avut recent un rezultat negativ la un test pentru infecția cu coronavirus sau că s-a recuperat recent de pe urma infecției cu virusul SARS-CoV-2. Cel mai probabil, utilizarea certificatului COVID-19 va rămâne o măsură valabilă în Franța și în lunile următoare, iar președintele Macron a declarat că va fi accelerat procesul de controlare cu privire la valabilitatea certificatelor verzi.

Noua regulă pentru persoanele de peste 65 de ani va întări măsurile în ceea ce este considerat a fi unul dintre cele mai stricte regimuri din Europa, mai scrie sursa citată. Au existat proteste în Franța atunci când măsurile au fost prima dată introduse, în decursul verii, dar de atunci până acum, protestele s-au diminuat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe