În practică se pot întâlni cazuri de leptospiroză atipică sau cu non-răspuns umoral. Ce-i de făcut pentru diagnosticul corect? Aflăm de la dr. Nicoleta Andreescu.

"> Leptospiroza umană nu trebuie neglijată - Viața Medicală
Ars Medici

Leptospiroza umană nu trebuie neglijată

de Dr. Nicoleta ANDREESCU - sept. 19 2014
Leptospiroza umană nu trebuie neglijată

În practică se pot întâlni cazuri de leptospiroză atipică sau cu non-răspuns umoral. Ce-i de făcut pentru diagnosticul corect? Aflăm de la dr. Nicoleta Andreescu.

Leptospiroza umană trebuie confirmată microbiologic în mod corect, deoarece este o boală infecţioasă din grupa A. În toate ţările, confirmarea microbiologică a leptospirozelor umane se efectuează numai în centrele naţionale de referinţă. Metodologia care se practică în Centrul naţional de referinţă pentru leptospirozele umane şi pe care o indicăm a se respecta se încadrează în recomandările OMS.

 

 

 

Prezumţia clinică de leptospiroză

 

Leptospiroza umană trebuie prezumată clinic într-un număr mult mai mare de cazuri. Rămân neprezumate clinic în primul rând cazurile care se manifestă subclinic, deoarece bonavul nu se alarmează şi nu se prezintă la medic. În această situaţie, cazurile respective vor evolua ca leptospioză latentă până în momentul în care în ţesuturi vor fi un număr suficient de leptospire care să determine manifestări clinice evidente. În al doilea rând, rămân neprezumate clinic cazurile non-clasic simptomatice, adică cele cu manifestări atipice, care determină medicul să nu ia în discuţie etiologia leptospirotică; însă anamneza atentă poate conduce spre aceasta.
Exemple de cazuri atipice întâlnite în centrul nostru, ca leptospiroză infecţie primară sau ca leptospiroză latentă acutizată, cu sublinierea că febra este invariabil prezentă: uveită anterioară şi/sau posterioară; otită medie cu sau fără reacţii de vecinătate şi otoragie; meningoencefalită seroasă; pseudovirozele căilor respiratorii superioare (în sezonul rece); pneumopatie interstiţială primară (în toate anotimpurile); miocardită şi endocardită; simptomatologia digestivă non-icterică – în toate sezoanele; hemoragie digestivă superioară, abdomen acut pseudochirurgical, colecistită acută în competiţie sau nu cu o litiază, sindrom diareic acut – în sezonul cald; avort spontan ovular, embrionar, fetal; boală abortivă; prostatită; adenopatie inflamatorie cu diverse localizări; insuficienţă renală cu diureza păstrată, urmată spre convalescenţă de insuficienţă glomerulară cu afectarea diurezei.

 

Prevenţia leptospirozei

 

Leptospiroza umană trebuie prevenită în locurile de muncă cu potenţial ridicat de contaminare a salariaţilor: fermele de suine, bovine şi animale cu blană preţioasă; fermele agricole (în principal tractoriştii şi mecanicii); abatoarele (în principal şoferii care transportă animale vii, măcelarii şi sortatorii de organe interne); fabricile de mâncare cu capacitate mare; adăposturile comunitare pentru animale; adăposturile temporare pentru animale; deratizarea şi salubritatea publică; şantierele de construcţii şi arheologice.
Lucrătorii din aceste locuri de muncă trebuie controlaţi anual prin teste serologice pentru prevenirea cazurilor de leptospiroză infecţie primară şi leptospiroză latentă.

 

Controlul serologic pentru leptospiroză la femei

 

În contextul menţiunilor de mai sus, precum şi din prudenţă, este indicat ca medicul de familie sau ginecologul să le recomande femeilor care se pregătesc pentru sarcină controlul serologic pentru leptospiroză.

 

Leptospiroza de origine alimentară

 

Preparat hepatic cuanticorpi fluorescenţi la un pacient cu leptospiroză cu evoluţie fatalăEste obligatoriu să ne gândim şi la posibilitatea leptospirozei umane de origine alimentară.

Cauze: alimentele neambalate, nespălate, neprelucrate termic, depozitate în locuri accesibile rozătoarelor, câinilor şi altor animale, în magaziile din subsoluri, corturi, barăcile de pe şantiere, bucătăriile de vară – ocazii în care alimentele au fost contaminate cu leptospire prin intermediul urinei animalelor; ficatul, rinichii, şoriciul de porc neprelucrate termic suficient, laptele de vacă sau de bivoliţă nefiert, laptele praf depozitat necorespunzător şi nefiert după dizolvarea în apă; alimentele depozitate şi prelucrate termic corespunzător, dar contaminate ulterior cu ocazia picnicului pe malul apelor, în pajiştile de pădure, la activităţile câmpului, pescuit etc; apa de băut din puţuri, rezervoare cu crăpături în zidărie, recipiente casnice neacoperite, contaminate cu leptospire prin intermediul animalelor.
Particularităţi: sunt posibile îmbolnăvirile din cauzele enumerate mai sus chiar şi în sezonul rece; cu toate că leptospirele sunt sensibile la mediul acid, atunci când doza infectantă este mare şi expunerea este repetată, chiar şi persoanele cu aciditate gastrică crescută (consumatorii de alcool, băuturi acidulate, sosuri acide) pot face leptospiroză prin contaminare pe această cale.

 

Luând în considerare toate acestea, estimăm că în ţara noastră rămân nediagnosticate anual minimum 400 de cazuri de leptospiroză. Toate exemplele de mai sus nu sunt sugerate de literatura de specialitate. Ele fac parte din experienţa proprie a centrului nostru, din 1950 până în prezent, rezultată din activităţile de diagnostic şi asistenţă tehnică, precum şi din activitatea de cercetare prin diversele teme contractate cu Academia de Ştiinţe Medicale în decursul anilor, reflectată în 152 de lucrări ştiinţifice publicate şi comunicate, în monografiile şi capitolele de tratate medicale concepute de specialiştii din centrul nostru.

 

Confirmarea microbiologică a leptospirozei

 

Leptospiroza umană trebuie confirmată microbiologic în mod corect deoarece este o boală infecţioasă din grupa A, ce presupune: spitalizare obligatorie, declarare nominală la externarea din spital direcţiei de sănătate publică corespunzătoare domiciliului pacientului, efectuarea anchetei epidemiologice.
În toate ţările, confirmarea microbiologică a leptospirozelor umane se efectuează numai în centrele naţionale de referinţă.
Confirmarea microbiologică se efectuează în circa 93% din cazurile de leptospiroză prin evidenţierea anticorpilor umorali specifici de tip cu ajutorul seroreacţiei de aglutinare (RAM), care se citeşte la ultramicroscop şi se efectuează cu 17 antigene vii de tip, preparate „in house“ din tulpini de referinţă internaţională existente în colecţia centrului nostru şi care sunt circulabile în mediul înconjurător. Prelevatul de cercetat poate fi serul sanguin (in vivo) sau diversele exsudate (prelevate post-mortem, înainte de formolizare). Aceste prelevate se păstrează la frigider, nu la congelator. Efectuarea, citirea la ultramicroscop şi interpretarea RAM durează maximum două ore.
RAM indică: o leptospiroză infecţie acută cu precizarea serotipului tulpinii infectante; o leptospiroză latentă, indiferent de durata în luni sau ani a latenţei microbiene, cu precizarea serotipului tulpinii infectante; existenţa anticorpilor anamnestici de serotip pe toata durata vieţii.
Evidenţierea serotipului tulpinii infectante este importantă pentru:
medicul specialist terapeut din spital. Cunoscând titrul anticorpilor specifici de tip (RAM este o reacţie cantitativă), acesta va stabili corect durata tratamentului etiologic, în sensul că un titru pozitiv mic/moderat va fi corelat cu durata tratamentului etiologic de 21–24 de zile, în timp ce un titru pozitiv mare/foarte mare va fi corelat cu o durată a tratamentului etiologic mai scurtă, dar nu mai mică de 10–12 zile.
medicul epidemiolog. Ştiind serotipul tulpinii infectante, acesta va efectua o anchetă epidemiologică eficientă, care trebuie să se adreseze rezervorului natural primar şi celui intermediar.
cercetătorul/medicul microbiolog din centrul naţional de referinţă. El va cunoaşte în permanenţă circulaţia serotipurilor în natură, aceasta constituind o informaţie foarte importantă pentru Centrul european de referinţă pentru leptospirozele umane şi veterinare şi totodată pentru preparatorii de vaccinuri destinate animalelor domestice şi de fermă.
pacient. El va putea fi informat de medicul specialist terapeut şi de medicul epidemiolog de faptul că, deoarece prezintă receptivitate pentru aceste microorganisme la care majoritatea oamenilor au o puternică rezistenţă naturală, va putea pe viitor să se îmbolnăvească din nou de leptospiroza cauzată însă de un alt serotip, deoarece imunitatea dobândită prin boală (pe termen lung) este de serotip.

 

În restul de circa 7% din cazuri, RAM fiind negativă, deoarece nu s-a dezvoltat răspunsul imun umoral, serologia trebuie completată cu evidenţierea ultramicroscopică a leptospirelor patogene, in vivo, în sânge şi în urină, post-mortem în exsudate şi fragmente de organe, urmată de evidenţierea leptospirelor în culturi din sânge, urină, exsudate şi fragmente de organe şi apoi de evidenţierea serotipului tulpinii infectante în RAM, cu ajutorul serurilor hiperimune de tip (preparate pe iepuri convenţionali de laborator) sau al anticorpilor monoclonali (preparaţi pe şoareci de diverse specii selectate în laborator); facem menţiunea că întotdeauna în situaţia descrisă mai jos la punctul 2 şi variabil în situaţia de la punctul 3, nu este posibilă evidenţierea serotipului tulpinii infectante, luând în considerare explicaţiile formulate la Preparat renal în coloraţie argentică, indicând prezenţa bacteriilor din genul Leptospirasituaţiile respective. Pentru evidenţierea ultramicroscopică a leptospirelor, prelevatele vor fi menţinute la temperatura camerei până la examinare, iar cele postmortem vor fi prelevate înainte de formolizare. Evidenţierea ultramicroscopică a leptospirelor, cu cele trei etape, durează minimum 72 de ore.
Se întâlnesc cazuri cu non-răspuns imun umoral în următoarele situaţii:
1. leucopenie accentuată, cu menţiunea că după amelioarea acesteia, este indicată repetarea serotestării;
2. tulpina infectantă a fost o haptenă, care pierzând componenta proteică din fracţiunile antigenice situate la suprafaţa celulei bacteriene, nu mai este capabilă să declanşeze mecanismul imun umoral; menţionăm că în centrul nostru a fost identificată o tulpină de Leptospira haptena, confirmată şi de Centrul European de Referinţă;
3. tulpina infectantă prezintă factorul de virulenţă Vi, care fiind situat la suprafaţa celulei bacteriene, va impedica dezvoltarea răspunsului imun umoral, prin mascarea totală sau parţială a fracţiunilor antigenice, situate de asemenea la suprafaţa celulei bacteriene; şi în literatura de specialitate din străinatate sunt comunicate cazuri infectate cu tulpini virulente, care au evoluţie clinică gravă, dar care sunt lipsite de o reacţie imună umorală;
4. a fost administrat un preparat de tip cortizonic pentru susţinerea funcţiilor vitale; în această situaţie, după întreruperea tratamentului respectiv este indicată repetarea serotestării.

 

   Evidenţierea ultramicroscopică a leptospirelor în sânge poate fi înlocuită cu evidenţierea ADN-ului bacterian în serul sanguin prin reacţia de polimerizare în lanţ (PCR). Pentru această testare, prelevatul poate fi congelat. În centrul nostru s-a experimentat în perioada 2009-2010 această modalitate de confirmare microbiologică, limitată însă de faptul că, în leptospiroză, încă din primele zile se instalează acidoza metabolică ce poate determina lizarea totală a germenilor. Din această cauză, camerele de numărare a leptospirelor au arătat că, în plină fază de bacteriemie, leptospirele nu depăşesc în majoritatea cazurilor maximum 103 germeni/ml de sânge, iar producătorii de truse atenţionează că evidenţierea ADN-ului bacterian nu este posibilă dacă în prelevat sunt mai puţine leptospire decât limita menţionată mai sus.

 

    Se obişnuieşte în toate centrele naţionale de referinţă din lume ca pentru o cât mai rapidă orientare să se efectueze iniţial un serotest de gen cu un antigen inactivat şi concentrat, preparat dintr-o tulpină saprofită fragmentată pentru punerea în evidenţă a fracţiunilor antigenice de gen situate în profunzimea peretelui bacterian, care sunt comune tulpinior saprofite şi patogene. Prin serotestul de gen se indică numai dacă pacientul are leptospiroză, fără a se evidenţia serotipul tulpinii infectante.
   Ca serotest de gen, în centrul nostru se efectuează seroreacţia de aglutinare macroscopică rapidă pe lamă (RAR) cu un antigen preparat „in house“ (Brevet de invenţie OSIM nr. 3/1990) din tulpina saprofită Patoc fragmentată prin congelări şi decongelări repetate, de scurtă durată. RAR prezintă un foarte bun indice de specificitate, în jur de 0,93. Prin RAR, se evidenţiază o leptospiroză infecţie primară, dar şi o leptospiroză latentă de până la trei ani, fără a se indica serotipul tulpinii infectante. În cazul serotestării prin RAR, nu sunt valabile situaţiile descrise la punctele 3 şi 4 referitoare la cele 7% cazuri pentru care nu s-a dezvoltat un răspuns imun umoral, deoarece fracţiunile antigenice reactive în RAR, fiind situate în profunzimea peretelui bacterian, nu sunt supuse mecanismelor descrise la punctele respective.

 

   Serotestul de gen pentru leptospiroză, efectuat cu trusele ELISA, indiferent de conjugatul folosit, prezintă un indice de specificitate mic, situat în jurul valorii de 0,70. Această observaţie a reieşit din experimentul efectuat de centrul nostru încă din anii 1980 şi apoi în perioada 1998–2000, în colaborare cu trei DSP-uri judeţene.
   Există colegi care iau în considerare numai serotestele de gen, catalogându-le greşit ca fiind seroteste de confirmare. Indiferent de rezultatul obţinut la serotestul de gen, acesta trebuie confirmat în centrul nostru prin efectuarea RAM, la nevoie completată cu evidenţierea leptospirelor în prelevate şi în culturi. Aceasta este modalitatea de lucru în toate centrele naţionale de referinţă din lume, în acelaşi mod trebuind să se procedeze şi la noi.
   Metodologia care se practică în centrul nostru şi pe care o indicăm a se respecta se încadrează în recomandările OMS.

 

Leptospiroza umană:

• trebuie prezumată clinic în mult mai multe cazuri;
• trebuie prevenită în locurile de muncă cu potenţial ridicat de contaminare;
• poate fi şi de origine alimentară;
• trebuie confirmată microbiologic în mod corect;
• femeile care vor să rămână însărcinate trebuie controlate serologic pentru leptospiroză.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe