Newsflash
Știri

Legea UE privind reducerea utilizării pesticidelor stagnează

de L. Budin - iun. 14 2023
Legea UE privind reducerea utilizării pesticidelor stagnează

Textul propus în iunie 2022 de Comisia Europeană prevede reducerea la jumătate, până în 2030, a utilizării pesticidelor chimice în UE, comparativ cu perioada 2015-2017.

În faţa reticenţei anumitor state membre şi a opoziţiei eurodeputaţilor conservatori, negocierile privind legea pentru reducea utilizării pesticidelor în Uniunea Europeană bat pasul pe loc, cu riscul de a compromite adoptarea sa înainte de alegerile europarlamentare din 2024, informează AFP și Agerpres.

O parte din statele membre şi din europarlamentari s-au alarmat în legătură cu faptul că fermierii ar putea fi lăsaţi fără alternativă la o diminuare a randamentelor agricole, în pofida faptului că Bruxelles-ul a dezminţit acest scenariu.

Textul propus de Comisia Europeană riscă să fie respins de eurodeputaţii PPE.

De la începutul anului, preşedinţia suedeză a UE a pregătit câteva soluţii de compromis pentru a autoriza statele membre să adopte fie reguli constrângătoare, fie simple linii directoare pe baze voluntare, aceste flexibilităţi fiind detaliate într-un bilanţ publicat recent. Însă discuţiile sunt în continuare suspendate în aşteptarea unui studiu de impact solicitat la finele anului trecut de statele membre UE, pentru a evalua consecinţele asupra securităţii alimentare.

Este un dosar problematic. Dacă elaborăm reglementări fără a avea o idee privind consecinţele, creăm tensiune şi suspiciuni”, susţine ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau. 

Pe lângă clauze care să impună aceleaşi reguli pentru produsele importate, Parisul pledează pentru un echilibru cu viitorul proiect legislativ care să încurajeze tehnicile de editare genomică, care sunt susceptibile să creeze seminţe rezistente care vor necesita mai puţine pesticide.

Numeroase state membre cer de asemenea să se ţină cont de „specificităţile locale” precum şi de eforturile realizate deja de fiecare ţară. 

Am devenit ostatici ai radicalilor de ambele părţi, între un PPE care este pe cale să se rigidizeze şi cei care spun că trebuie mers mai departe şi nu vor să cedeze nimic. Dacă fiecare refuză să facă un compromis, vom pierde şase luni, şi posibil chiar mai mult”, adaugă ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau.

În Parlamentul European, textul Comisiei Europene ar urma să facă obiectul unui vot în luna iulie, în cadrul comisiei pentru Agricultură, iar ulterior al unui scrutin în plenul Parlamentului, în vederea viitoarelor negocieri cu statele membre, după ce acestea din urmă îşi vor stabili propria lor poziţie de negociere.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe