Potrivit unui studiu, jocul Tetrist este o terapie surprinzătoare care are beneficii la persoanele care suferă de tulburarea de stres post-traumatic.
Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Uppsala arată că acest joc video popular, Tetris, poate reduce semnificativ flashback-urile emoționale la persoanele care suferă de tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), scrie New Atlas. Aceasta este o veste extrem de bună pentru milioane de persoane din întreaga lume care au această condiție, printre care și veteranii militari și lucrătorii din domeniul sănătății care lucrează pe front.
Ideea aceasta nu este în totalitate nouă, iar acest unghi de abordare a jocului Tetris a fost dezbătut și discutat încă din anul 2009, arată sursa menționată. În 2009, Emily Holmes, în prezent profesor la Universitatea Uppsala, a început să studieze ce fel de joc video ar servi pe post de intervenție timpurie pentru persoanele care au fost expuse la traumă.
În studiul pe care Emily Holmes l-a condus în urmă cu 15 ani, participanții care s-au jucat Tetris la scurt timp după ce au vizionat un film traumatizant au experimentat mai puține flashback-uri emoționale decât acele persoane care au stat în tăcere după ce au vizionat acel film. Deși rezultatele erau încurajatoare, acela a fost un studiu mic, cu doar 40 de participanți într-un mediu extrem de controlat, mai arată sursa citată.
În schimb, studiul recent a implicat 164 de lucrători din domeniul sănătății din Suedia care au lucrat cu pacienți diagnosticați cu COVID-19 și care au fost expuși la traume ce aveau legătură cu locul lor de muncă, implicit cu mediul spitalicesc. Studiul a fost condus în timpul pandemiei, între septembrie 2020 și aprilie 2022.
Rezultatele au fost remarcabile. La o perioadă de 5 săptămâni de urmărire a participanților (care avuseseră 15 flashback-uri emoționale, în medie, pe săptămână), acele persoane din grupul de control care au ascultat doar posturi de radio ca tratament au raportat o medie de doar cinci episoade de flashback-uri pe săptămână, iar acele persoane din grupul care s-a jucat Tetris a avut un singur episod din categoria flashback-urilor emoționale.
Grupul experimental, adică persoanele care s-au jucat Tetris, a mai raportat câteva beneficii. Acele persoane au raportat cu jumătate mai puține flashbackuri în comparație cu grupul de control, la șase luni după tratamentul administrat.
Ipoteza emisă anterior de Emily Holmes a fost aceea că jocul Tetris „a întrerupt imageria mentală disfuncțională” (amintiri intruzive pe bază de imagerie ale unor evenimente adverse) prin faptul că a solicitat calea vizuo-spațială a memoriei. Acest lucru l-a realizat experta în studiile sale de la început, când persoanele au jucat Tetris la scurt timp după ce au fost expuse unui material traumatizant. Acest studiu nou merge chiar mai departe și demonstrează că jocul Tetris poate împiedica recurența amintirilor intruzive pe perioade mai lungi de timp.
Imagine de OpenClipart-Vectors de la Pixabay
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe