Datele arată că aproximativ 35% din totalul tulburărilor mintale se declanșează înainte de vârsta de 14 ani.
Ponderea crește până la 48,4% înainte de vârsta majoratului, arată o meta-analiză realizată la nivel global, ce corelează concluziile a 192 de studii realizate în 29 de țări (1). Mai mult, 11,2% dintre adolescenții din România suferă de tulburări mintale, conform datelor UNICEF (2).
Statisticile globale arată că unul din șapte tineri cu vârste între 10 și 19 ani se confruntă cu o tulburare mintală, procentaj care se menține și în cazul României, unde, la nivelul anului 2019, 11,2% dintre adolescenți sufereau de o tulburare mintală, conform unei analize ParentED. În acest context, specialiștii atrag atenția asupra necesității unei abordări preventive care să înceapă în familie, potrivit unui comunicat de presă transmis redacției.
„Copiii au nevoie să se simtă profund conectați cu părinții lor, pentru că altfel nu se simt în siguranță, iar mintea nu le poate funcționa pentru a regla emoțiile și a accepta îndrumarea parentală”, afirmă Laura Markham (foto), psiholog și expert în parenting.
Aceasta este autor de bestselleruri despre parentingul bazat pe conexiune și consideră că joaca în familie stă la baza conexiunii:
„Înainte de a putea corecta, trebuie să te conectezi. Disciplina doar îl va face pe copil să se simtă mai puțin în siguranță. Joaca, pe de altă parte, creează un sentiment de siguranță și eliberează hormonul conexiunii, oxitocina”.
Laura Markham va veni la București în perioada 4-5 octombrie, pentru a susține o conferință în cadrul unui eveniment de parenting.
Aproximativ jumătate dintre tulburările mintale debutează înainte de vârsta de 18 ani, potrivit unei meta-analize ce corelează concluziile a 192 de studii realizate în 29 de țări. Aproximativ 35% din totalul tulburărilor mintale se declanșează înainte de vârsta de 14 ani, procentajul crescând până la 48,4% înainte de vârsta majoratului și la peste 62% înainte de 25 de ani (3).
Specialiștii subliniază că interacțiunile zilnice cu părinții pot modela fundamental felul în care copiii își gestionează emoțiile, stresul și relațiile sociale, conturând baza pentru sănătatea lor mintală pe termen lung.
Imagine adolescentă - generată cu AI
Referințe:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34079068/
2. https://insp.gov.ro/2024/02/01/campania-promovarea-sanatatii-mintale/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34079068/
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe