Newsflash
ACTUALITATE Știri

Irina Mateescu: Statul român trebuie să reia programul de contracepție

de Magdalena Tănăsescu - apr. 25 2024
Irina Mateescu: Statul român trebuie să reia programul de contracepție

Implementarea educației sexuale și reluarea programului de contracepție reprezintă două direcții care trebuie abordate cu prioritate de statul român, consideră Irina Mateescu, vicepreședinta Asociației Moașelor Independente.

Aceasta a participat la Conferința „Drepturile fetelor și femeilor în societatea românească modernă”, organizată la Palatul Parlamentului.

 

„Cum facem să prevenim recurența avortului sau recurența sarcinii la minore? Prin programe de planificare familială și contracepție pe care trebuie să le punem la locul lor. Paleta noastră de acțiune este foarte mică și ne este clar că doar o parte dintre aceste persoane care au nevoie de aceste servicii ajung la noi și doar pe o parte o putem ajuta cu bugetele și capacitatea pe care le avem în prezent. Asta este treaba statului român: reluarea programului de contracepție, implementarea educației sexuale”, a afirmat Irina Mateescu

 

La rândul său, Melania Tudose, președinta Asociației Moașelor Independente, a subliniat faptul că sănătatea reproducerii este una dintre componentele fundamentale necesare dezvoltării umane.

 

„Când vorbim de sănătatea femeii, trebuie să vorbim și de profesia de moașă. Dar profesia de moașă în România tinde spre extincție. Este singura țară din Europa care face acest lucru. Am avut nouă programe universitare, academice, de formare a moașelor în 2005. Astăzi mai avem două și ne este foarte greu să reușim să redeschidem celelalte programe...Trebuie să ne ajute mai mult Guvernul și statul”, a afirmat Melania Tudose. 

 

Conferința a fost organizată de Asociația Moașelor Independente, alături de Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorități din Parlament. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe