Newsflash
ACTUALITATE Știri

Programul Național de Transplant Hepatic, lansat la Institutul „Octavian Fodor”

de Magdalena Tănăsescu - apr. 18 2024
Programul Național de Transplant Hepatic, lansat la Institutul „Octavian Fodor”

La Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie „Octavian Fodor” din Cluj-Napoca a fost lansat Programul Național de Transplant Hepatic, un proiect de importanță majoră pentru medicina clujeană și orașul Cluj.

Primele operaţii în cadrul institutului ar putea avea loc în luna mai a.c., în acest sens fiind aşteptat şi Ordinul Ministerului Sănătăţii.

„Este un vis devenit realitate pentru noi. Este un pas important pentru pacienţi, pentru comunitatea locală şi regională, dar este un pas firesc”, a declarat managerul IRGH, dr. Mihai Mleşniţe, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, operaţiile de transplant de ficat se vor face în blocul operator care are patru săli, iar lângă acesta este şi secţia pentru pacienţii transplantaţi. Aici sunt două paturi de Terapie Intensivă şi alte două în saloane pentru pacienţii transplantaţi, imunosupresaţi.

Investiţia pentru partea de infrastructură a costat 1,5 milioane de lei, iar echipamentele au fost în valoare de două milioane de lei. Toată investiţia a fost făcută din resursele proprii ale institutului.

La Cluj-Napoca se va face, deocamdată, doar transplant de ficat de la donator cadaveric, nu şi de la donator viu. 

„Aşteptăm acum Ordinul de Ministru, ceea ce înseamnă că vom avea acces la baza de date a Agenţiei Naţionale de Transplant. Sper ca în cursul lunii mai să realizăm primul transplant hepatic”, a declarat prof. dr. Nadim Al Hajjar, coordonatorul programului de transplant, care este totodată şi prorector al UMF Cluj.

 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.facebook.com/umf.clujnapoca

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe