Newsflash
Interviuri

Prof. dr. Maria Dorobanţu: „Fără creativitatea şi entuziasmul tinerilor specialişti, riscăm să batem pasul pe loc“

de Dr. Maria DRAGOTĂ - sept. 13 2013
Prof. dr. Maria Dorobanţu: „Fără creativitatea şi entuziasmul tinerilor specialişti, riscăm să batem pasul pe loc“

A doua Conferinţă naţională, cu participare internaţională, a Societăţii Române de Hipertensiune, la care „Viaţa medicală“ este partener media profesional, se va desfăşura la Bucureşti – Crowne Plaza, în perioada 12–14 septembrie a. c.   

 

  – Care este structura din acest an Conferinţei? Pe ce participare contaţi?
  – A doua conferinţă a Societăţii Române de Hipertensiune, cu participare internaţională deosebită, îşi propune un subiect mai larg ca temă principală: confluenţe în hipertensiunea arterială, însemnând discutarea unor situaţii care sunt la interferenţa, la interfaţa între hipertensiunea arterială şi alte patologii; cum ştim, HTA este cel mai important factor de risc pentru ateroscleroză şi de puţine ori acţionează ca unic factor de risc, în rest împreună cu diabetul zaharat, dislipidemiile, obezitatea, fumatul ş.a. Iată de ce multe  sesiuni sunt dedicate acestei interferenţe între diferitele patologii; avem sesiuni comune cu diabetologii, endocrinologii, nutriţioniştii ş.a.m.d. Conferinţa se întinde practic pe trei zile şi lucrările se desfăşoară în trei săli. De ce aşa multe sesiuni? Interesul pentru hipertensiune este foarte mare: sunt specialiştii internişti, cardiologi, diabetologi, neurologi, nefrologi, endocrinologi, ginecologi, medici de familie. Este un an mai bogat ca producţie ştiinţifică; la Congresul european cardiologie de la Milano din iunie, a fost prezentat de prof. dr. Giuseppe Mancia noul ghid european de diagnostic şi tratament în HTA, cu modificări importante în conţinut şi formă. Am considerat că este util să organizăm o sesiune specială dedicată ghidurilor, în care vor discuta prof. dr. G. Mancia şi prof. dr. George Bakris, fost preşedinte al Societăţii Americane de Hipertensiune. Aceste prezentări vor fi urmate de o masă rotundă la care vor participa specialişti, profesori de marcă din România, care vor lămuri ce plusuri vor aduce aceste ghiduri şi care sunt şi părţile mai slabe. Participarea internaţională e foarte bogată – sunt 26 de invitaţi speakeri străini; vor fi două simpozioane internaţionale, colaborări între Societatea Română de Hipertensiune şi societăţile balcanice, respectiv Societatea Franceză de Hipertensiune, în care fiecare va veni cu experienţa lui. Sunt sesiuni legate tot de ghiduri, dedicate subiectelor provocatoare în cercetarea din HTA; vorbitori români sunt 66, sperăm să-şi găsească terenul să se exprime. Există şi o sesiune de dezbateri, de controverse în hipertensiune, susţinută de specialişti de marcă din ţara noastră şi moderată de străini. La conferinţă sunt înscrişi deja aproape 400 de participanţi. Avem două sesiuni dedicate tinerilor specialişti, pentru că fără creativitatea şi entuziasmul lor  riscăm să batem pasul pe loc; apoi, o altă sesiune dedicată rezidenţilor – vor fi prezentări de cazuri şi dezbateri pe marginea acestor subiecte.
   – Ce noutăţi va aduce manifestarea?
   – În a treia sală sunt atelierele cu o mare implicaţie practică – unul dedicat de exemplu cardiopatiei hipertensive, susţinut de câţiva ecografişti cu experienţă – dar nu expuneri teoretice, ci cu ecograf, participanţii lucrând efectiv şi învăţând; altul dedicat evaluărilor vaselor mari – cu demonstraţie practică, cu aplicaţii din partea cursanţilor, care vor fi evaluaţi la sfârşit; altul este dedicat polisomnografiei, întrucât sindromul de apnee în somn are un rol important în producerea hipertensiunii, dar mai ales a complicaţiilor ei. O altă noutate este atelierul dedicat asistentei medicale – rolul pe care aceasta îl are în diagnosticul şi monitorizarea hipertensiunii, alături de medicul de familie; există şi un simpozion dedicat medicului de familie; toată această paletă largă de abordare a faţetelor hipertensiunii arteriale a atras o participare mare şi programul astfel prezentat a fost apreciat de Colegiul Medicilor din România, care ne-a acordat 16 credite; dar o noutate este faptul că pentru prima oară o manifestare românească este acreditată internaţional cu 14 credite europene de cardiologie. Asistenţii medicali obţin creditare de la OAMGMAMR. Este onorant pentru noi că participă personalităţi de marcă, inclusiv cel care abia şi-a încheiat mandatul de preşedinte al Societăţii Europene de Cardiologie, prof. dr. Joseph Redon, ori prof. dr. G. Marcia, lor li se va acorda titlului de doctor honoris causa în timpul conferinţei.
      – Care sunt cele mai recente activităţi ale Societăţii Române de Hipertensiune?
      – Societatea are doi ani şi sunt înscrişi 1.250 de membri activi. Anul trecut am organizat opt cursuri interactive, implicând mulţi specialişti locali; pe tiparul studiului SEPHAR – s-au creat cele opt regiuni care s-au transformat în nuclee de lucru ale Societăţii Române de Hipertensiune. Am considerat că este bine ca această experienţă să fie împărtăşită şi altora şi am scos o carte, care se va regăsi în mapele participanţilor: „Punct şi contrapunct în hipertensiunea arterială – program educaţional al Societăţii Române de Hipertensiune 2012–2013“. E o acţiune încheiată, care va naşte alta, ediţia a doua a cursului– păstrând caracterul interactiv, dar pe o altă tematică – ce va începe în noiembrie; continuă campania de depistare a HTA, de data aceasta va fi legată de conferinţă – 14–15 septembrie, în parcul Herăstrău – acţiune sprijinită de tineri (rezidenţi, studenţi, de anii 4–6). O altă acţiune care debutează doreşte să stimuleze cercetarea ştiinţifică şi în acest sens avem proiecte cu un protocol stabilit, care va fi prezentat în cadrul Conferinţei. Există un grup de lucru al Societăţii dedicat cercetării ştiinţifice.
     – Planuri pentru viitorul apropiat?
     – Colaborările internaţionale sunt extrem de importante; anul trecut în decembrie, Societatea noastră a fost invitată la un simpozion comun cu Societatea Franceză de Hipertensiune, iată că acum au venit ei la noi. Vom încerca să strângem rândurile şi mai mult cu ţările balcanice; avem proiecte de cercetare în comun cu Grecia, Serbia, Croaţia şi Turcia, ele se derulează şi sperăm să aducem o contribuţie importantă în colaborarea în această zonă, pentru că avem factori socio-economici destul de asemănători. Avem un proiect împreună cu Societatea Maghiară de Hipertensiune şi vrem să capete amploare; mai este un proiect care se adresează direct pacientului, am tipărit trei broşuri. Mergem către medici, dar partenerii noştri importanţi sunt pacienţii şi avem nevoie să-i facem complianţi la ceea ce le propunem; numai aşa putem să creştem rata de control al hipertensiunii (am crescut-o de la 7%  – conform SEPHAR 2005 – la 25%) şi sperăm ca la anul să raportăm o cifră mai mare de control. Un alt proiect este de a urmări evoluţia subiecţilor din studiul SEPHAR prin intermediul medicilor de familie, anual printr-un chestionar, iar odată la cinci ani şi prin analize.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe