Newsflash
Interviuri

Nevralgia trigeminală se tratează cu succes prin neurochirurgie

de Florentina Ionescu - mai 1 2020
Nevralgia trigeminală se tratează cu succes prin neurochirurgie

Medicul neurochirurg Dorin Bică subliniază că, la unii pacienți cu probleme neurologice nu trebuie să se întârzie tratamentul chirurgical, iar între neurochirurgi și medicii de familie trebuie să existe „o colaborare bidirecțională”.

dorin bicaAm stat de vorbă cu dr. Dorin Bică recent, la conferința Medic.ro din luna februarie, organizată de MedicHub la București.

În opinia acestuia, informarea corectă a pacientului este extrem de importantă, în sensul că acesta trebuie să știe că, pentru anumite boli, există și varianta tratamentului chirurgical, mai ales dacă tratamentul medicamentos nu dă rezultate.

„Aici este problema: efectiv medicii – neurologii, că până la urmă pacienții ajung la ei – nu spun pacienților că există acest tratament chirurgical. Eu nu înțeleg din ce motiv, chiar nu înțeleg de ce chirurgia nu este luată în considerare. Este doar o incizie mică, de 4 centimetri, după ureche și pacientul are, în peste 50-60% din cazuri o remisie instantă. Se trezește fără dureri. Și în până la 90% din cazuri, durerile se ameliorează sau dispar în zilele și săptămânile care urmează. Sub 10% sunt acei pacienți care nu sunt mulțumiți cu rezultatele intervenției chirurgicale. Dar cei mai mulți sunt foarte mulțumiți și spun că intervenția le-a salvat viața”, a declarat medicul neurochirurg Dorin Bică pentru „Viața Medicală”, făcând referire la intervenția chirurgicală minim-invazivă ca metodă de tratament pentru pacienții cu nevralgie trigeminală.

Pe tema chirurgiei minim-invazive în nevralgia trigeminală și în hemispasmul facial dr. Dorin Bică a susținut o lucrare la sfârșitul lunii februarie, la conferința Medic.ro - Medicina de familie între teorie și practică, organizată de MedicHub la București.

creier structura

Medicul spune că ceea ce se întâmplă în cazul nevralgiei trigeminale se întâmplă și cu alte boli și că informarea corectă a pacientului de către medicii din alte specialități medicale este extrem de importantă:

„Pacienților nu li se prezintă corect ce șanse și ce oportunități au pentru tratamentul lor. Nu îmi este foarte clar de ce se întâmplă acest lucru. Nu cred că este o luptă pentru pacienți. Efectiv nu am găsit până acum o explicație, pentru că sunt mulți pacienți care au nevralgii trigeminale”.

„Pacientul vine direct la medicul neurochirurg”

De multe ori, povestește medicul neurochirurg Dorin Bică, pacienții caută informații pe internet despre opțiunile pe care le au, se uită după informații medicale și sar, practic, peste etapele normale pe care ar trebui să le urmeze:

„Când ajung la neurochirurg, pacienții șuntează pașii normali pe care ar trebui să îi urmeze într-un sistem medical: medic de familie-neurolog-neurochirurg. Pacientul vine direct la neurochirurg. «Am citit pe net că tratați nevralgii trigeminale ș.a.m.d». Și atunci, de multe ori sunt eu obligat să îl trimit la neurolog și să îi spun că nu este momentul acum pentru chirurgie. Îi spun că, până să vorbim de chirurgie, aș vrea să îl vadă un medic neurolog, care să îl trateze o perioadă, care poate fi chiar de ani de zile”.

Și în acest mod, dacă pacientul vede că medicul neurochirurg nu îi propune din primul moment chirurgia ca opțiune de tratament, acesta va căpăta încrede totală în medic, va înțelege că nu îl va opera fără rost.

Rolul medicilor de familie

Am vrut să aflăm de la dr. Dorin Bică dacă medicii de familie au și ei un rol important în informarea corectă a pacienților referitor la opțiunile de tratament, așa cum este neurochirurgia. Acesta crede că medicii de familie sunt, de departe, cei mai importanți oameni din sistemul de sănătate și ne-a spus și de ce.

„Pentru că sunt cei care văd lucrurile la firul ierbii, înțeleg exact ce probleme are populația, unde sunt blocajele, ce boli are populația, cum ar putea să le trateze și tot așa. Cred că da, că medicul de familie are un rol important. Cred că are cel mai important rol într-un sistem, chiar mai important decât al unui medic neurochirurg [râde] în ceea ce privește ajutorul pe care îl dau populației”, a subliniat medicul Dorin Bică.

Acesta crede că este esențial să existe o colaborare cu medicul de familie, mai ales o colaborare între specialiști și acesta. În plus, relația aceasta trebuie să fie una bidirecțională.

„Și mă refer la o colaborare care trebuie să fie bidirecțională, nu doar la faptul că medicul de familie dă un bilet de trimitere și îl trimite pe pacient la medicul specialist și a scăpat de el. Ci este valabil și invers – specialistul să trimită către medicul de familie, pentru urmărirea mai îndeaproape a pacientului și pentru consilierea lui. Cred că medicul de familie ar trebui să facă asta, dacă cumva sistemul i-ar da o încredere mai mare”, a conchis dr. Dorin Bică, medic primar neurochirurg la clinica NeuroHope.

În curând, în ziarul Viața Medicală va apărea interviul complet acordat de dr. Dorin Bică.


Notă autor:

Sursa foto: Facebook, Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe