„Unele măsuri preventive sunt ieftine, de exemplu, cele care se referă la educaţia sanitară, dar populaţia nu este încă bine informată, nu avem programe naţionale de prevenţie care să se aplice coerent“, a declarat acad. Constantin Popa, în avanpremiera celei de-a XVI-a Conferinţe naţionale de stroke (AVC), care va aduce multe noutăţi.

"> Acad. Constantin Popa: Greşeala nu e a aparatului, ci a celui care-l foloseşte - Viața Medicală
Interviuri

Acad. Constantin Popa: Greşeala nu e a aparatului, ci a celui care-l foloseşte

de Dr. Maria DRAGOTĂ - sept. 19 2013
Acad. Constantin Popa: Greşeala nu e a aparatului, ci a celui care-l foloseşte

„Unele măsuri preventive sunt ieftine, de exemplu, cele care se referă la educaţia sanitară, dar populaţia nu este încă bine informată, nu avem programe naţionale de prevenţie care să se aplice coerent“, a declarat acad. Constantin Popa, în avanpremiera celei de-a XVI-a Conferinţe naţionale de stroke (AVC), care va aduce multe noutăţi.

În perioada 16–18 octombrie, la Bucureşti, va avea loc a XVI-a Conferinţă Naţională de Stroke (AVC) cu participare internaţională, organizată de Academia Română, UMF „Carol Davila“ Bucureşti, Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare şi Asociaţia Naţională Română de Stroke (AVC).

 

   – Suntem în faţa celei de-a 16-a ediţii a conferinţei naţionale de stroke. Ce se va întâmpla în acest an?
   – Interesul colegilor pentru aceste conferinţe, care au devenit de fapt congrese anuale cu participare internaţională, a fost din ce în ce mai mare şi mă bucur că s-a realizat un progres în cunoaşterea domeniului; chiar medicii neurologi dădeau puţină importanţă patologiei vasculare cerebrale, cu toate că ea reprezintă două treimi din activitatea noastră profesională. Conferinţa a discutat la început aspecte de epidemiologie, de abordare metodică a bolnavului, dar şi teme de cercetare. Am avut şi colaborări internaţionale şi am editat peste 20 de volume până în momentul de faţă, s-au publicat peste 5.000 de lucrări la noi, la Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare, şi am participat la toate conferinţele societăţilor de profil la care suntem afiliaţi. Anul acesta sunt mai multe aspecte pe care le abordăm: cercetare, interdisciplinaritate, munca în echipă. De aceea, participarea va fi numeroasă, aşteptăm aproape 1.000 de colegi de diverse specialităţi: neurologi, neurochirurgi, cardiologi, oftalmologi, gastroenterologi, intensivişti, urgentişti, radiologi ş.a. Avem de lucrat în continuare, pentru ca generaţia tânără de specialişti să se perfecţioneze, mai ales că acum beneficiem, cel puţin aici, la Institut şi în câteva centre din ţară, de o tehnologie de vârf, comparabilă cu aceea din orice stat dezvoltat din Europa şi America. Cu aparatura performantă ai avantajul de a cunoaşte mai bine mecanismele bolii, astfel institui terapia adecvată.

Tentaţia tehnologiei

   – Există tentaţia de a utiliza investigaţii sofisticate, fără a acorda atenţia cuvenită examenului clinic?
   – Marea calitate a tehnologiei moderne eco Doppler sau a altor investigaţii şi monitorizări este non-invazivitatea. Eu am parcurs în domeniul acesta patru etape de practică şi de cunoaştere. Înainte erau angiografia, scintigrafia, toate invazive şi cu un anumit risc, astăzi putem cunoaşte întreg organismul uman in vivo, cum mai demult am fi făcut-o doar printr-un examen post-mortem. Imagistica prin rezonanţă magnetică poate să arate o placă de aterom de câţiva milimetri, structura ei, până la o imagine care se asemănă cu cea de la microscop. În felul acesta, cu o tehnologie de vârf putem să ajungem astăzi la cunoaşterea chiar biologică a fiecărei leziuni. Cu toate acestea, trebuie să efectuăm corect şi  minuţios examinarea clinică, ea defineşte leziunile principale, apoi să alegem investigaţia potrivită, pentru a avea un diagnostic fiabil şi o terapie adecvată. În momentul de faţă, practicienii neglijează din ce în ce mai mult examenul clinic, în favoarea celor paraclinice. Ei bine, la creier ele nuSistemul arterial cervico-cerebral (angio-CT) pot fi înlocuite unul cu altul. Medicul dominat de tehnologie este cel mai prost medic, este periculos deoarece poate da de exemplu recomandări chirurgicale greşite. Semiologia este foarte exactă şi a devenit din ce în ce mai importantă, mai ales că au apărut semne noi, tocmai datorită cunoaşterii prin tehnologie. Cunoaşterea semiologică este obligatorie, dar şi tehnologia este uneori obligatorie pentru a ajunge la un diagnostic precis şi a elimina pe cât posibil erorile. Am precizat aceste aspecte legate de practica neurovasculară, de practica medicală în general, deoarece tinerii pe care îi pregătim sunt mai puţin dispuşi să facă efortul de a învăţa examenul clinic, sunt impresionaţi, ca noi toţi de fapt, de „frumuseţea” imaginilor – care din păcate arată leziuni adevărate. Aşadar, atracţia către tehnologie este foarte mare, dar de foarte multe ori te poate duce pe căi false, poate deveni chiar periculoasă privind decizia pe care o iei pe baza ei. Nu e admisibil să ajungi până acolo încât să operezi doar pe baza unei imagini! În ţara noastră, acolo unde nu există aparatură, specialiştii se ghidează după semiologie, dar există şi pericolul să ai aparate şi să nu ştii să interpretezi corect ce vezi.

Nu avem programe naţionale de prevenţie coerente

   – România are o morbi-mortalitate mare prin AVC. Ce-i de făcut?  
   – În ciuda eforturilor specialiştilor de pe întreg mapamondul, patologia vasculară cerebrală rămâne una din cele mai frecvente patologii; din păcate, este adevărat, România, ca şi ţările din jur, se situează pe primele locuri în ceea ce priveşte mortalitatea şi morbiditatea prin AVC, spre deosebire de statele dezvoltate precum SUA, unde acestea sunt acum de şase ori mai scăzute. De ce se întâmplă aşa nu vom discuta acum. Pe scurt, au contribuit factorii economic, social şi de mediu. În Statele Unite a început în 1969 un program naţional coerent, care a cuprins o reţea de telestroke, care a dus la scăderea accentuată a mortalităţii. Progresul obţinut în urma conferinţelor de stroke a fost acumularea de cunoştinţe noi de către specialiştii din ţara noastră şi, mai ales, ordonarea măsurilor de prevenţie pe care le putem lua la noi, cu un buget pentru sănătate de 4% din PIB. Amintesc că în Statele Unite, el este 12% din PIB. Unele măsuri preventive sunt ieftine, de exemplu cele care se referă la educaţia sanitară, dar populaţia nu este încă bine informată, nu avem programe naţionale de prevenţie care să se aplice coerent.

Patologii de interferenţă

   – Care sunt principalele teme în discuţie la conferinţa din acest an?
   – Sunt programate câteva teme de interferenţă între bolile neurovasculare şi alte boli, plecând de la o observaţie demult demonstrată, că de fapt un accident vascular cerebral – fie ischemic, fie hemoragic – este până la urmă, prin consecinţe, dar şi prin cauzalitate, o boală generală. De exemplu, efectele AVC sunt enorme şi asupra cordului – fibrilaţie atrială etc. – şi asupra altor organe. Societăţile ştiinţifice se preocupă de aceste aspecte, încearcă să se unească pentru a stabili ghiduri practice care să fie utilizate în zone geografice mai mari, lucru care s-a dovedit imposibil până acum. Problema aceasta se abordează diferit în China, în Orientul Mijlociu, în Europa, în America ş.a. Chiar este o limită a progresului global deoarece şi componenţa genetică a determinismului în aceste boli este diferită. La populaţia neagră, de pildă, predomină suferinţa vaselor mici în general, la cea albă, a vaselor mari. Sunt diferenţe foarte mari în managementul acestor boli din fiecare ţară, iar încercările de armonizare sunt greoaie, domeniul fiind foarte vast şi cositisitor; este o problemă care depăseşte cadrul ştiinţific al tradiţiilor, metodologiei şi concepţiilor cu privire la această patologie.

Neuro-oftalmologie

   – Vă rog să detaliaţi subiectele de interferenţă anunţate.
    Am programat o sesiune de interferenţă neurologie-oftalmologie, numită neurooftalmologie, susţinută împreună cu un colectiv foarte valoros de la Timişoara, condus de un specialist tânăr şi destoinic, cu realizări deosebite în tehnicile de explorare din  domeniu, conf. dr. Dragoş-Cătălin Jianu. Vom pune în discuţie sindroamele nou apărute în neurologia vasculară, unele care nu existau până acum, altele care se cunoaşteau foarte puţin şi erau confundate cu alte entităţi oftalmologice. De pildă, neuropatia ischemică optică anterioară este o suferinţă a nervului optic, dar leziunea este de fapt pe carotidă internă, ceea ce duce la un flux sanguin redus prin artera oftalmică. Pacientul îşi pierde vederea şi este tratat ca pentru o boală oculară, dar de fapt are o boală carotidiană, cu răsunet ocular prin ischemia nervului optic. Acest lucru ar putea fi observat dacă s-ar asculta carotida – există un suflu la început şi s-ar evita diagnostice false. Dacă pacientul ar fi controlat periodic cu eco Doppler, s-ar evita complicaţiile; recuperarea pierderii vederii prin atrofiere optică postischemică este foarte grea. Până una-alta, şi neurologii, şi oftalmologii, dar de fapt toţi medicii ar trebui să înţeleagă faptul că e necesar să citim zilnic, să ne actualizăm informaţiile, din revistele de specialitate internaţionale de bază. În sesiunea de neurooftalmologie vom discuta şi despre colaborarea neurolog-oftalmolog. Trebuie să apropiem domeniile şi să facem echipe. Noi, la Institut am făcut o echipă pe neurooftalmologie care abordează domeniul deocamdată din punctul de vedere al cercetărilor, pentru diagnostic. Această secţiune va fi interesantă deoarece patologia este foarte frecventă şi deseori se confruntă cu multe alte entităţi. Vom comunica rezultate, vom prezenta delimitări, clarificări, descrieri ale unor sindroame noi şi modalităţi de diagnostic.

Cardioneurologie

   Corelaţia dintre bolile neurologice vasculare şi cele cardiace este din ce în ce mai studiată. Ce informaţii vor afla despre acest domeniu participanţii la conferinţă?
   – Anual ne întâlnim cu cardiologii în Conferinţa naţională de aterotromboză şi discutăm problemele de interferenţă dintre specialităţile noastre. În lume a apărut specialitatea neurocardiologie. Acum vom discuta componenta cardioneurologică, relaţia între cardiologie şi neurologia vasculară cerebrală, împreună cu colectivul prof. dr. Gheorghe Andrei Dan, cardiolog valoros, cu o contribuţie importantă în domeniu. Ştim că 60% din bolnavii cu stroke au o leziune coronariană asimptomatică sau simptomatică. Este bine ca pacienţii neurologici să fie investigaţi cardiologic şi Tractografie cu deplasarea şi distrugerea fibrelor de partea dreaptă, la nivel cortical, de un proces expansiv temporo-parietal drept hemoragicinvers, înainte de a aborda chirurgical un cardiac să-i faci un examen neurovascular cerebral, pentru a lua măsurile necesare. Avem nevoie de „dopplerişti“ buni, cu practică validată.  Trebuie să te obişnuieşti să faci zilnic acest examen ca să poţi să ajungi să recunoşti corect leziunea, pentru că altfel condamni bolnavul să sufere o iatrogenie. Greşeala nu e a aparatului, ci a celui care îl foloseşte. Sesiunea de Cardioneurologie va aborda sincopa, care înseamnă hipodebit, din punctul de vedere al cardiologului, precum şi  stratificarea riscului de sincopă, evaluarea pacientului. Sincopa poate fi confundată cu epilepsia, cu un accident ischemic tranzitor, cu o tulburare psihică, cu foarte multe alte afecţiuni. Hipotensiunea ortostatică, foarte frecventă, mai ales la femei, se poate confunda cu sindromul Shy-Drager, o boală neurologică degenerativă de etiologie necunoscută. Scăderea tensiunii arteriale prelungită peste opt minute, chiar dacă pacientul stă culcat, poate duce la AVC. Pentru a evita apariţia acestuia trebuie să defineşti boala şi să dai tratamentul adecvat, care poate menţine persoana într-o activitate aproape normală.
   – Fibrilaţia atrială este o patologie care îi interesează deopotrivă pe cardiologi şi neurologi. O veţi aborda?
   – Este a doua temă ce va fi discutată. Aparent banală, a devenit din ce în ce mai complicată, de exemplu sunt cazuri în care fibrilaţia atrială apare şi dispare, bolnavii nu ştiu când intră în fibrilaţie sau când ies din fibrilaţie. După aceea sunt cazuri de fibrilaţie atrială indusă nu de boală cardiacă, ci de tiroidă, de o afecţiune cerebrală sau dezechilibre hidroelectrolitice. Bolnavii cu fibrilaţie atrială fac un accident cerebral prin embolie, şi anume trombul se desprinde din atriul stâng şi ajunge la vasele cerebrale, producând un infarct cerebral. Aici se pune problema anticoagulantului, au apărut anticoagulante de lungă durată care nu mai presupun un control biologic al hipocoagulării. Fibrilaţia atrială este o problemă delicată la bolnavul purtător de proteză cardiacă, el poate avea o hemoragie cerebrală. Dacă are o valvă metalică, este obligatoriu să-l laşi pe anticoagulant, altfel moare. Discutăm când şi cum se administrează anticoagulantul în aceste situaţii. Şi sunt mai multe metode, dacă leziunea cerebrală hemoragică nu este atât de ameninţătoare de viaţă, este mai important să protejezi cordul şi atunci îi dai anticoagulant cu supraveghere specială; se poate da acest tratament chiar şi în hemoragia cerebrală limitată.
   – Ghidurile de practică sunt utile în acest domeniu?
   – Da, pentru orientare. Au apărut spre sfârşitul secolului XX şi sunt necesare; dar medicul specialist trebuie să şi gândească şi se poate abate de la ghid dacă are argumente. Există însă o teamă de a greşi, aplici ghidul care te apără juridic. Dar dacă e spre binele pacientului, convoci echipa şi luaţi decizia în afara ghidului.   Hipertensiunea arterială este considerată de multe ori o complicaţie în accidentul vascular cerebral. Cum trebuie ea înţeleasă şi tratată?
   – În AVC acut constituie un fenomen de adaptare, este necesară în primele ore, face ca circulaţia colaterală să compenseze unde nu se irigă bine creierul. Se ştie din fiziologia clasică că după AVC, un bolnav fost normotensiv devine hipertensiv. N-ai voie să o scazi brusc, doar lent şi după anumite criterii, în anumite limite. După o perioadă de câteva săptămâni, de adaptare a organismului în care este nevoie de flux sanguin mai mare, revine la normal, fără tratament.  

Neuropsihiatrie

   În program figurează şi o sesiune de interferenţă cu psihiatria. Despre ce este vorba?
   – Împreună cu colectivul de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, condus de prof. dr. Ovidiu Băjenaru,  ne vom ocupa de tulburările cognitive din bolile cerebrale, este vorba de modificări ale stării psihice în diferite condiţii. Unele cauze ţin de pompa cardiacă: dacă este un deficit de pompă, apare un hipodebit cronic, pe care pacientul nu-l simte. În decursul anilor, structurile neuronale sunt tot timpul prost irigate şi la un moment dat începe să apară un declin cognitiv, scade memoria, atenţia. Alteori este o stenozare a crosei aortei, congenitală sau arterosclerotică, sau mai sus, la nivelul carotidelor. Există bolnavi cu ocluzie bilaterală de carotidă sau hipoplazie de o parte şi ocluzie de cealaltă şi trăiesc normal, irigaţia se face prin arterele vertebrale, numai dacă fac efort fizic şi debitul nu este suficient, descoperi că au o leziune carotidiană. Apoi, mai este un etaj, poligonul Willis, cu şapte laturi, o entitate de protecţie, de reglare a debitului sanguin cerebral în condiţii de hipo- sau hipertensiune. Din 100 de oameni, 50 au o latură absentă, de aceea eşti obligat să verifici poligonul când intervii pe cord, să nu apară vreo complicaţie din cauza acestei anomalii. În operaţiile pe cord, circulaţia extracorporală comportă două riscuri. Apar tulburări cognitive din două cauze: scade debitul sanguin cerebral prin hipotermie, să nu sângereze în timpul operaţiei, dar apar şi microembolii care migrează şi ajung în vasele mici. Vom discuta şi problema microemboliilor cerebrale, detectabile prin Doppler transcranian, ce dau semnale tranzitorii.

Terapia intensivă în neurologie

   Se vorbeşte de terapie intensivă specifică fiecărei specialităţi. Cum stau lucrurile în neurologie?
   – În terapia intensivă neurologică lucrează neurologi, dar este nevoie şi de un intensivist cu pregătire specială pentru a interveni, el se ocupă de Angio-CT cervico-cerebral cu ateromatoză a butonului aortic şi ateromatoză segmentară a axului carotidian drept şi stâng (cu permisiunea Laboratorului Diagno)managementul structurilor vitale cu tehnologia cea mai non-invazivă şi mai adecvată. De exemplu, la un pacient cu AVC şi o tensiune foarte mare trebuie să administreze labetalol (care deocamdată în România nu există!) pentru scăderea lentă a TA, pe când în alte cazuri e mai potrivit furosemid. La sesiunea din Conferinţă dedicată acestei teme l-am invitat pe prof. dr. George Litarczek, cel care a introdus terapia intensivă în România şi care s-a apropiat mult şi de neurologie.

Gastroneurologie

   – În acelaşi sens, al interferenţelor, vom avea şi conferinţă-dezbatere de gastroneurologie. Prof. dr. Alexandru Oproiu va susţine această conferinţă ce are rolul de a descrie sindroamele pe care le ştim şi noi, neurologii, şi de a clarifica diferenţele dintre ghidurile noastre şi ghidurile lor. Infarctul mezenteric este o localizare mai frecventă decât ne gândim, iar în boli vasculare generale, şi aparatul digestiv este afectat. Mai sunt şi efectele adverse digestive ale diverselor terapii.
    Ce alte teme vor mai fi în programul reuniunii?
   – Un grup de lucrări abordează neurochirurgia vasculară şi AVC. Avem tratament specializat, trombolitic, care distruge trombusul deja format, în primele trei ore de la producerea AVC, dar în cazurile de compresiune nu mai poţi interveni cu substanţe, celula moare dacă nu intervii chirurgical: faci o secţiune şi decomprimi ţesutul cerebral. În SUA, aşa cum aminteam mai devreme, este vorba despre o reţea naţională de urgenţe neurovasculare, de telestroke, dirijată prin centrele stabilite; fiecare unitate este dotată cu mijloc de transport la cel mai apropiat centru unde se face tromboliza. Aşa poţi salva uneori 40 de vieţi din o sută. E o terapie importantă, cu risc asumat, care are şi contraindicaţii. La noi, populaţia nu ajunge de cele mai multe în primele trei ore pentru că sistemul de alarmare nu este bine pus la punct. Nu avem decât câteva centre în care se poate practica tromboliza. La aceste conferinţe se mai adaugă una foarte importantă, legată de moartea cerebrală şi implicit de donarea de organe pentru transplant. Printre criteriile morţii cerebrale este şi linia izoelectrică EEG. Profesorul Florin Amzica, din Canada, invitat la conferinţă, a constatat, în cercetări la animale, existenţa unor vârfuri (spike-uri) pe EEG, dincolo de linia izoelectrică şi vom discuta explicaţiile şi implicaţiile descoperirilor sale.  

Demersuri optimizate

   – Concluzionând, ce beneficii preconizaţi să aducă această conferinţă?
   – În ansamblu, sunt premise să aibă un nivel ştiinţific foarte bun, oamenii să dezbată, cum am văzut peste hotare, aceste subiecte de mare interes. Primul lucru pe care îl vom obţine va fi difuzarea informaţiilor noi, posibilă prin volumul cu rezumate, de peste 200 de pagini. Apoi, specialiştii vor cunoaşte tehnologii noi, pe care deocamdată le folosim doar noi, aici, în Institut. Urmărim să optimizăm cheltuielile, cu rezultate la fel de bune, pe baza unei cunoaşteri complete a bolnavului, în servicii de terapie intensivă specifică. Sunt demersuri pe care le fac pentru introducerea precisă a elementelor de prevenţie în condiţiile ţării noastre. Tinerii, generaţia viitoare de specialişti trebuie să înţeleagă faptul că ştiinţa, medicina sunt într-o continuă dinamică şi să ţină pasul cu actualitatea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe