Newsflash
Internaționale

Vulnerabilitatea pacienţilor oncologici în contextul pandemiei, supraestimată

de Dr. Alina SIMACHE - aug. 7 2020
Vulnerabilitatea pacienţilor oncologici în contextul pandemiei, supraestimată

Cercetări recente arată o supraestimare iniţială a vulnerabilităţii pacienţilor oncologici în contextul pandemiei de COVID-19. De aceea au fost propuse noi recomandări în acest sens.

Pacienti oncologici vulnerabili coronaRecomandările actualizate propuse de ESMO (European Society for Medical Oncology) au fost publicate la finalul lunii iulie în Annals of Oncology, cu scopul de a „optimiza îngrijirile oncologice” și pentru a îmbunătăţi rezultatele terapeutice obţinute pe durata pandemiei.

Deși numeroase studii au evidenţiat riscul crescut al pacienţilor oncologici pentru complicaţii severe asociate COVID-19, s-a constatat ulterior că numai anumiţi indivizi cu cancer prezintă o vulnerabilitate particulară
pentru infecţia cu SARS-CoV-2.

Conform ESMO, pacienţii oncologici cu risc crescut de complicaţii severe asociate COVID-19 sunt cei cu boală activă sau în progresie, vârstnicii, cei cu status de performanţă slab, fumătorii și cei cu multiple comorbidităţi.

Experţii din domeniu sugerează și că riscul variază și în funcţie de neoplazie. Totuși, testarea pentru infecţia cu SARS-CoV-2 este recomandată tuturor pacienţilor oncologici, înainte de
internare, indiferent de simptomatologie.

De asemenea, având în vedere riscul crescut de evenimente tromboembolice al pacienţilor cu cancer, ESMO recomandă utilizarea profilactică a heparinei cu greutate moleculară mică sau a noilor anticoagulante orale.

„Chiar dacă a fost rezonabil să adoptăm măsuri de protecţie excesive pentru pacienţii noștri la emergenţa unei noi boli infecţioase care nu a fost observată anterior la oameni, acum trebuie să ne îndepărtăm de presupunerea că toţi pacienţii oncologici sunt vulnerabili pentru COVID-19”, a declarat principalul autor al consensului, prof. dr. Giuseppe Curigliano, de la European Institute of Oncology, Milano, Italia.

Acesta a avertizat că implicaţiile măsurilor de protecţie excesive adoptate iniţial din dorinţa de a proteja pacienţii oncologici împotriva SARS-CoV-2 ar putea avea repercusiuni severe în viitor, tratamentul fiind întrerupt pe
durata pandemiei în anumite cazuri.


Notă autor:

Bibliografie
1. OK to Treat Many Cancer Patients Despite Pandemic, Says ESMO-Medscape-Jul31, 2020.
2. https://www.annalsofoncology.org/article/S0923-7534(20)39948-8/fulltext

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe