Newsflash
Internaționale

Tulpină de virus polio de tip 2, identificată în probe de mediu în preajma Londrei

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - aug. 3 2022
Tulpină de virus polio de tip 2, identificată în probe de mediu în preajma Londrei

O tulpină de virus polio de tip 2, derivat din vaccin, a fost identificată în probe de mediu în jurul Londrei, în Marea Britanie.

În vederea eradicării poliomielitei (ținta inițială a eradicării fiind anul 2000, stabilită la Adunarea Mondială a Organizației Mondiale a Sănătății, din 1988) (1), rețeaua de laboratoare pentru supravegherea prezenței virusului polio și a virusurilor derivate din vaccin [The Global Polio Laboratory Network (GPLN)], a confirmat izolarea unei tulpini de virus polio tip 2, derivată din vaccin (VDPV2,  type 2 vaccine-derived poliovirus), din probe recoltate din mediu din zona Londrei, Marea Britanie. 

londra virus polio

Virusul a fost izolat doar din probe recoltate din mediu, în cadrul sistemului de supraveghere național. Nu au fost identificate cazuri de paralizie flască, potențial asociate unei infecții cu virus sălbatic sau virus derivat din vaccin.

Autorii (2) au ales să menționeze și că, datele de supraveghere actuale sugerează o acoperire vaccinală de circa  86,6%, pentru DTaP/IPV/Hib/HepB. 

Citiți și: Virusul poliomielitei a fost descoperit în apele reziduale din New York 

Izolarea recentă vine după ce în perioada februarie-mai 2022, au mai fost izolate tulpini, tot din mediu și din aceeași regiune [poliovirus de tip 2 „vaccin-like” (SL2, vaccine-like type 2 poliovirus)].

Analiza genetică a tulpinii celei mai recent izolate (VDPV2) și tulpinii precedente (SL2) sugerează o origine comună însă este necesară continuarea supravegherii pentru a putea face afirmații complete. Sunt analizate probe suplimentare de ape menajere colectate în amonte de intrarea principală a stației de epurare a apelor.

Agenția națională de profil [UK Health Security Agency (UKHSA)] a propus și luat o serie de măsuri, precum:

  • evaluarea originii tulpinilor izolate dar și evaluarea riscului de transmitere și de a deveni endemice;
  • susținerea în continuare și chiar îmbunătățirea sistemului de supravegherii pentru paralizia acută flască și pentru potențiala circulație a tulpinilor virale, indiferent de origine;
  • campanii de vaccinare pentru „recuperarea în regim de rutină” în cazul copiilor insuficient imunizați (care nu au primit toate dozele de vaccin recomandate), inclusiv în cazul celor care fac parte din familii recent sosite în Regatul Unit, provenind din țări care încă folosesc vaccinul polio oral (VPO) în programul național de vaccinare;
  • diseminarea pe cale cât mai largă a informației privind acest „incident” în special către personalul angajat în sistemul sanitar și în asistența medicală sau medico-socială.

Datele raportate în UK trebuie cunoscute în toate țările europene, indiferent dacă fac sau nu parte din Uniunea Europeană, dar și la nivel mondial. Acest lucru este cu atât mai important cu cât există date recente privind infecția polio în Statele Unite ale Americii.

Turismul internațional și național, posibilitatea de a călători foarte repede și de a străbate mii de kilometri în doar câteva ore, călătoria din regiuni endemice în regiuni care se află (aflau) în procesul de certificare a eradicării poliomielitei, impun îmbunătățirea și susținerea protocolului de supraveghere pentru a putea depista rapid orice tulpină (fie că este prezentă în mediu, fie că ar putea fi implicată în infecții), dar și pentru a putea identifica eventuale mutații virale ce ar putea avea consecințe dramatice.

Într-o perioadă în care la nivel populațional există mai multe provocări, serioase (nu sunt raportate cazuri de poliomielită, populația se întreabă de ce mai este necesară vaccinarea dacă nu există boala, se extinde influența grupurilor de „anti-vaccinare”, etc.) evenimente precum cele menționate au o semnificație deosebită. 

Marea Britanie decretează urgență națională din cauza temperaturilor record 

Este important să fie luate în seamă drept semnale de alarmă, care să intensifice măsurile ce trebuie luate, să crească nivelul de alertă și să prevină situații mai grave. Orice tip sau subtip viral reprezintă un risc pentru copiii de pretutindeni. Este esențial ca Strategia GPEI (Global Polio Eradication Initiative) de Eradicare a Poliomielitei 2022-2026 să fie monitorizată și implementată la nivel mondial (3). 

Virusul poliomielitei, detectat în apele reziduale din Londra 

Bibliografie: 
(1) https://www.bmj.com/content/344/bmj.e2398
(2) https://www.who.int/news/item/22-06-2022-vaccine-derived-poliovirus-type-2-(vdpv2)-detected-in-environmental-samples-in-london--uk
(3) https://polioeradication.org/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe