Newsflash
Internaționale

SUA: restricţii privind nivelul de nicotină în produsele din tutun

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iul. 1 2022
SUA: restricţii  privind nivelul de nicotină  în produsele din  tutun

Oficialii de la Casa Albă au anunţat săptămâna trecută că vor iniţia o propunere care să reglementeze o limită maximă a nivelului de nicotină în produsele din tutun.

tigariReprezentanţii organizaţiilor non-guver­namentale aplaudă decizia și subliniază că este prima de acest fel luată vreodată în SUA. Ei consideră că dacă va fi implementată, va duce la o transformare a sănătăţii publice, contribuind la scăderea numărului cazurilor de cancer, boli cardiovasculare și respiratorii într-un mod mai eficient decât orice altă decizie luată pentru a preveni aceste afecţiuni.

Scăderea concentraţiei de nicotină din aceste produse la niveluri non-adictive sau minim-adictive va însemna pentru viitoarele generaţii o probabilitate mai mică de a deveni dependente, iar cei care deja fumează ar putea renunţa mai ușor la acest viciu.

Dependenţa de nicotină este principalul motiv pentru care fumătorii nu pot renunţa la fumat. Datele arată că mai mult de jumătate dintre ei au o tentativă anuală de a renunţa la fumat și că abstinenţa lor durează în medie o singură zi.

Administraţia pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor (FDA) a confirmat faptul că această măsură ar transforma ţigaretele în produse care nu creează dependenţă. Studiile arată că un nivel mai mic de nicotină în ţigarete nu îi determină pe oameni să fumeze mai mult pentru a compensa acest lucru. Tot studiile arată că o cantitate mai mică atenuează simptomele asociate sevrajului la nicotină.

Prima cauză a deceselor prevenibile

Aproximativ 480.000 de persoane mor anual în SUA de cauze asociate cu fumatul, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). Fumatul este prima cauză a deceselor prevenibile în rândul populaţiei americane. Asta, deși numărul de fumători a scăzut semnificativ în ultimii 15 ani în Statele Unite, de la 20,9% dintre adulţi, în 2005, la 12,5%, în 2020. Peste 16 milioane de americani trăiesc în prezent cu boli cronice asociate fumatului, arată CDC.

FDA estimează că reducerea nivelului de nicotină ar putea proteja peste 33 de milioane de persoane de la a deveni fumători constanţi. În plus, ar putea ajuta aproximativ cinci milioane de persoane să renunţe la fumat în decurs de un an de la implementarea măsurii. Per total, ar duce la 134 de milioane de ani de viaţă câștigaţi în cadrul populaţiei.

Este important însă de reţinut și că, în ciuda reducerii cantităţii de nicotină din aceste produse, restul substanţelor dăunătoare pentru sănătate vor rămâne în aceleași concentraţii. Iar multe efecte negative ale fumatului sunt legate de inhalarea fumului produs prin arderea acestor substanţe.

Citiți și: Ghiduri de siguranţă actualizate pentru nou-născuţi

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe