Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Ghiduri de siguranţă actualizate pentru nou-născuţi

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 1 iulie 2022

Dormitul cu părinţii nu este sigur pentru nou-născuţi, sub nicio formă, arată noile Ghiduri ale Academiei Americane de Pediatrie, care au fost actualizate pentru prima dată după 2016.

Datele știinţifice arată că obiceiul părinţilor de a dormi cu nou-născuţii poate crește riscul de accidente sau de deces al sugarului. Peste 3.500 de sugari, în special cei care provin din comunităţi defavorizate, mor anual din cauza accidentelor ce apar în timpul somnului.

Rata deceselor neașteptate în rândul sugarilor (sudden unex­pected infant deaths – SUID) sunt duble sau triple în rândul celor care provin din populaţiile afro-americane, indiene sau originare din Alaska, faţă de cei care provin din alte populaţii, arată cifre aferente anilor 2010-2013.

Astfel, specialiștii recomandă părinţilor să doarmă în aceeași cameră cu sugarii, însă în paturi separate, pentru cel puţin șase luni de la naștere. De asemenea, părinţii trebuie să utilizeze doar produsele pentru somn care sunt aprobate în acest sens pentru bebeluși, alte medii fiind riscante.

copilDacă părintele se odihnește cu nou-născutul pe canapea sau pe fotoliu și adoarme, cel mic va avea un risc cu 67% mai mare de deces. Dacă nou-născutul este prematur, are sub 4 luni sau a avut greutate mică la naștere, riscul de deces în cazul în care părintele împarte cu el spaţiul de dormit crește de cinci până la zece ori.

De asemenea, suprafaţa pătuţului trebuie să fie fermă, iar părinţii trebuie să o testeze înainte de-a achiziţiona orice produs – mâna apăsată pe această suprafaţă nu trebuie să lase o urmă pe ea odată ce a fost ridicată. Nou-născuţii trebuie puși să doarmă singuri, pe o saltea fermă, plată, învelită cu un cearșaf bine întins și fixat la margini.

Se va evita plasarea oricăror obiecte (jucării de pluș, perne, pături, protecţii laterale etc.) lângă aceștia, pentru că există riscul ca micuţii să rămână blocaţi între acestea și se pot sufoca. Nu se recomandă produsele care sunt înclinate cu mai mult de 10%, deoarece pot duce la poziţionarea bărbiei copilului în piept, cu blocarea fluxului de aer. De asemenea, copiii se pot rostogoli și pot rămâne blocaţi sub ele.

Citiți și: SUA: restricţii privind nivelul de nicotină în produsele din tutun

Etichete: nou nascut deces sugari somnul sugarilor

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.