Newsflash
Internaționale

Studiu: un test de sânge ar putea depista precoce cancerul de sân

de Florentina Ionescu - nov. 6 2019
Studiu: un test de sânge ar putea depista precoce cancerul de sân

Cercetătorii de peste hotare vor să dezvolte un test de sânge care ar putea detecta cancerul mamar cu 5 ani înainte ca orice fel de simptome să fie vizibile. Această metodă, potrivit presei străine, ar putea fi mai eficientă din punctul de vedere al costurilor decât mamografiile clasice.

Sunt cazuri când cancerul de sân nu produce întotdeauna simptome evidente mai ales într-un stadiu foarte incipient, iar acest lucru poate duce la detectarea târziea bolii și poate afecta eficacitatea tratamentului. Recent, însă, cercetătorii de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie au venit cu o ipoteză: un test de sânge detectează prezența anumitor anticorpi ar putea detecta cancerul de sân mai devreme și mult mai ușor.

Experții spun că, atunci când cancerul este prezent, el produce antigene, substanțe are induc un răspuns imun. Sistemul imunitar încearcă apoi să contracareze aceste substanțe, prin faptul că eliberează autoanticorpi.

Următorul pas a fost că echipa de cercetători a început să dezvolte un test de sânge care ar fi capabil să detecteze acești autoanticorpi în sânge și care să indice dacă un cancer mamar este sau nu prezent.

test de sange cancer mamar

Mai întâi, potrivit Medical News Today, experții au dezvoltat paneluri de antigene asociate tumorilor (TAA - tumor-associated antigens), care sunt specifice cancerului de sân. Acest lucru le-a permis să facă screeningul pentru prezenta autoantigenelor din sânge care sunt asociate cu un răspuns la TAA specifice cancerului mamar.

Ce rezultate s-au observat

Pentru acest studiu nou, oamenii de știință au luat mostre de sânge de la 90 de persoane cu cancer mamar și de la 90 de voluntari fără cancer. Au fost folosite metode de screening pentru a se căuta autoanticorpii generați împotriva a 40 de TAA despre care oamenii de știință știau deja că sunt asociate cu cancerele sângelui și 27 de TAA despre care nu se știa că au o asociere cu acest tip de cancer.

Rezultatele studiului au arătat că, de fapt, cancerul mamar induce autoanticorpi împotriva panelurilor de TAA specifice. Oamenii de știință au putut să detecteze cancerul mamar cu o acuratețe rezonabilă, prin identificarea acestor autoanticorpi în sânge. Acest test inovator de sânge i-ar putea ajuta pe specialiști, în viitor, să detecteze prezența cancerului de sân cu până la 5 ani mai devreme, înainte ca simptomele vizibile să apară.

Rezultatele studiului au fost prezentate recent, la o conferință a National Cancer Research Institute, care a avut loc în Glasgow.


Notă autor:

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe