Newsflash
Știri

Lupta cu cancerul mamar pornește de la conștientizarea bolii

de Dan Dumitru MIHALACHE - oct. 7 2019
Lupta cu cancerul mamar pornește de la conștientizarea bolii

2.500 de hope kit-uri vor fi împărțite pacientelor cu cancer de sân din spitalele din București și din țară, în Centrul Comercial Orhideea, în perioada 7-20 octombrie. Totodată, femeile vor fi învățate cum să își facă autopalparea sânilor în mod corect, prin intermediul unor mulaje anatomice speciale și al unui film educațional.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Roche România au lansat săptămâna trecută campania „Are nevoie de tine. Vorbește cu EA!”. Campania vine în sprijinul femeilor diagnosticate cu cancer de sân, oferindu-le susținere pe parcursul tratamentului. Pe perioada a două săptămâni, femeilor aflate în tratament în spitalele din Capitală și din țară le vor fi oferite 2.500 de hope kit-uri. Un hope kit conține materiale educaționale despre cancerul de sân, produse de îngrijire (balsam de buze, cremă de față și cremă hidratantă de corp), precum și o pereche de șosete călduroase, un termos și un săculeț de ceai.

„Pentru pacientele diagnosticate cu cancer de sân este foarte important să știe că nu sunt singure în lupta cu boala. Cu ajutorul acestui hope kit vrem să dăm un mesaj de speranță pacientelor, să le ajutăm să treacă mai ușor peste perioadele mai dificile ale tratamentului” spune Cezar Irimia, președinte FABC.

Autopalparea sânilor, un prim pas în diagnosticarea precoce

Pe parcursul celor două săptămâni, în Centrul Comercial Orhideea va fi amenajat și un spațiu în care studenți de la Facultatea de Medicină a UMF „Carol Davila” le vor arăta femeilor cum se face autopalparea sânilor, cu ajutorul unor mulaje anatomice de sâni și al unui clip video în care un medic specialist explică cum se face corect autopalparea sânilor.

„Prin materialele educaționale despre autopalpare, vrem să ajutăm femeile să înțeleagă că prevenția în cancerul de sân începe cu fiecare dintre noi” a afirmat Oana Matei, Group Medical Manager Roche România.

În ultimii ani, cancerul mamar a devenit o boală tratabilă și chiar curabilă, în măsura în care acesta este depistat la timp. Pentru a ajunge la această țintă, este foarte important efortul de educare în privința depistării precoce, pentru toate femeile. „Autopalparea poate fi un prim pas în direcția unei diagnosticări timpurii a cancerului de sân, cu condiția ca orice suspiciune să fie investigată suplimentar de un medic”, explică dr. Dragoș Median, medic oncolog la Spitalul Clinic Filantropia București.

Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancer la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală. În România, peste 9.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de sân, respectiv o femeie la fiecare oră (Sursa: Globocan 2018).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe