Newsflash
Internaționale

Producția de cafea: plan pentru stimularea practicilor agricole regenerative

de - oct. 4 2022
Producția de cafea: plan pentru stimularea practicilor agricole regenerative

Un cunoscut brand a anunțat planul de extindere sustenabilă a producției de cafea, printr-o muncă atentă cu fermierii, pentru a-i ajuta cu tranziția către practicile agricole regenerative.

Creșterea temperaturilor va reduce suprafața potrivită pentru cultivarea cafelei până la 50% până în 2050. În același timp, circa 125 milioane de oameni depind de producția cafea pentru a-și duce traiul și se estimează că 80% din familiile cultivatoare trăiesc în pragul sărăciei.

cultura-cafea

De aceea, sunt necesare acțiuni concrete pentru a asigura sustenabilitatea cultivării cafelei, se arată într-un comunicat.

Nescafé, brandul de cafea al Nestlé, investește peste 1 miliard de franci elvețieni până în 2030. Grupul și-a luat angajamentul să accelereze tranziția către un sistem alimentar regenerativ și să atingă zero emisii nete de gaze cu efect de seră.

Schimbările climatice pun sub presiune zonele de cultivare a cafelei. Pe baza experienței de zece ani a Planului Nescafé, ne accelerăm activitatea pentru a combate schimbările climatice și pentru a aborda provocările sociale și economice”, a declarat David Rennie, Head of Nestlé Coffee Brands.

Reprezentanții brandului au mai adăugat că își doresc ca fermierii să prospere, iar impactul producției de cafea asupra mediului să fie unul pozitiv.

Agricultura regenerativă are scopul de a îmbunătăți sănătatea și fertilitatea solului, precum și de a proteja resursele de apă și biodiversitatea. Solurile mai sănătoase sunt mai rezistente la impactul schimbărilor climatice și pot crește producția, contribuind la  îmbunătățirea mijloacelor de trai ale fermierilor.

Nescafé va oferi fermierilor programe de training, asistență tehnică și plante de cafea de calitate, pentru a favoriza tranziția la practicile regenerative de cultivare a cafelei.

Câteva exemple de practici agricole regenerative:

  • Plantarea culturilor de acoperire, care ajută la protejarea solului. Adaugă de biomasă în sol, ceea ce poate crește cantitatea de materie organică și ajută la stocarea carbonului;
  • Încorporarea îngrășămintelor organice;
  • Creșterea utilizării agrosilviculturii și a culturilor intercalate, ceea ce contribuie la conservarea biodiversității;
  • Tăierea arborilor de cafea existenți sau înlocuirea acestora cu soiuri rezistente la boli și schimbări climatice va ajuta la întinerirea parcelelor și la creșterea recoltelor pentru fermieri.

Brandul va lucra cu fermierii, cu precădere în cele șapte zone cheie de unde se aprovizionează cu 90% din cafea: Brazilia, Vietnam, Mexic, Columbia, Coasta de Fildeș, Indonezia și Honduras.

Scopul urmărit este:

  • proveniența cafelei să fie din surse 100% responsabile până în 2025;
  • 20% din cafea să provină din metode agricole regenerative până în 2025 și 50% până în 2023.

În Mexic, Coasta de Fildeș și Indonezia, se va implementa o schemă de sprijin financiar, pentru a ajuta fermierii să grăbească tranziția către agricultura regenerativă. Acestea ar putea include măsuri, precum:

  • stimulente în numerar condiționate pentru adoptarea practicilor de agricultură regenerativă;
  • protecția veniturilor prin asigurare în caz de vreme rea;
  • acces mai facil la împrumuturi pentru fermieri.

Brandul va urmări progresul și va evalua rezultatele programelor sale de teren cu fermierii de cafea prin parteneriatul de monitorizare și evaluare cu Rainforest Alliance. Eforturile sale vor fi completate de parteneriate noi, axate pe expertiză, cum ar fi cel cu Sustainable Food Lab, legate de evaluarea veniturilor cultivatorilor de cafea, strategia și urmărirea progresului.

Se mai intenționează ajutorarea fermierilor pentru a planta peste 20 de milioane de copaci, în cadrul sau în apropierea fermelor lor.

Studiu: 73% din restaurantele românești fac risipă alimentară

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe