Newsflash
Internaționale

OMS și agenția Unitaid, declarație comună despre tocilizumab

de Florentina Ionescu - aug. 19 2021
OMS și agenția Unitaid, declarație comună despre tocilizumab

Organizația Mondială a Sănătății și agenția Unitaid au făcut ieri o declarație comună referitoare la disponibilitatea medicamentului tocilizumab.

OMS și Unitaid (o agenție globală de sănătate, implicată în descoperirea soluțiilor inovatoare pentru a preveni, diagnostica și trata mai rapid, mai ieftin și mai eficient bolile în țări cu venituri mici și mijlocii) se declară îngrijorate cu privire la o declarație făcută în 16 august de reprezentanții companiei Roche, companie care trage un semnal de alarmă cu privire la criza de tocilizumab (Actemra/RoActemra). 

tocilizumab
Imagine de la www.tropicalmedicine.ox.ac.uk

Acesta este un inhibitor al IL-6, pe care OMS l-a recomandat în luna iunie pentru a fi folosit ca tratament pentru cazurile severe de COVID-19. Tocilizumab poate să îndeplinească un rol-cheie în scăderea mortalității și în reducerea nevoii de ventilație mecanică invazivă în rândul pacienților cu forme severe de boală, atunci când este administrat împreună cu oxigenul și cu corticosteroizi, se arată pe site-ul oficial al OMS.

„Deși noi salutăm inițiativa și admitem faptul că Roche a anunțat măsuri pentru a rezolva deficitul, facem apel către companie să asigure alocarea echitabilă a stocurilor actuale din acest medicament pentru toate țările, inclusiv pentru cele cu venituri mici și mijlocii. De asemenea, încurajăm compania Roche să faciliteze transferul de tehnologie și de cunoștințe și să împărtășească datele pentru a lărgi accesul la acest tratament important”, se arată în declarația comună a OMS și Unitaid.

Parteneriat cu ACT-Accelerator

ACT-Accelerator (de la Access to COVID-19 Tools Accelerator – Acceleratorul pentru accesul la instrumente pentru lupta cu COVID-19) este o coaliție globală de organizații care dezvoltă și desfășoară noile diagnostice, treatmente și vaccinuri necesare pentru a pune capăt fazei acute a pandemiei.

În declarația comună se menționează că membrii din cadrul ACT-Accelerator au făcut un parteneriat și lucrează împreună cu Roche pentru a stabili căile prin care va fi distribuit tocilizumab în acele zone în care medicamentul nu este încă folosit, ca parte din eforturile lor de a sprijini scoaterea pe piață a unor produse terapeutice noi împotriva COVID-19.

„OMS și Unitaid rămân în continuare dedicate acestei cauze, de a asigura accesul echitabil la medicamente pentru tratarea pacienților cu forme severe de COVID-19, ca element vital al efortului de a lupta împotriva pandemiei oriunde și pentru a salva vieți”, au conchis cele două organizații.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe