Newsflash
Internaționale

Omicron, risc pentru populaţia pediatrică

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - ian. 21 2022
Omicron, risc pentru populaţia pediatrică

Răspândirea rapidă a variantei Omicron reprezintă o ameninţare pentru copii, avertizează specialiștii în sănătate publică.

copiiDate recente arată că această variantă determină apariţia unor cazuri mai puţin severe de boală, deci mai puţine spitalizări, însă ritmul accelerat al răspândirii indică faptul că este mult mai contagioasă comparativ cu celelalte variante ale virusului SARS-CoV-2.

În prima săptămână a anului 2022, în SUA, cazurile de infecţie cu Omicron au reprezentat 95% dintre toate cazurile de COVID-19, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Această creștere alarmantă poate crește riscul de infectare în cazul copiilor, explică dr. Anthony Fauci, consilier medical principal al președintelui american Joe Biden. Tot în prima săptămână a anului au fost înregistrate în SUA 580.000 de cazuri pediatrice de COVID-19.

În lucru, vaccinul pentru copii sub 5 ani

În prezent, compania Pfizer lucrează la un vaccin pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 4 ani, însă s-ar părea că cele două administrări a câte 3 micrograme nu au oferit protecţia așteptată.

Studiul a fost ulterior modificat, astfel încât toţi copiii sub 5 ani să primească o a treia doză de vaccin. Rezultatele preliminare vor fi comunicate, cel mai probabil, la sfârșitul lunii martie sau începutul lunii aprilie.

Copiii prezintă un risc foarte mic de a dezvolta o formă severă de COVID-19, mai puţin de 1,5% dintre copiii diagnosticaţi cu COVID-19 în SUA necesitând spitalizare, potrivit unui raport recent al Academiei Americane pentru Pediatrie.

Pentru a scădea riscul de îmbolnăvire a copiilor, aceștia ar trebui să stea doar în preajma persoanelor vaccinate și să poarte măști cu grad ridicat de protecţie, KN94 sau KN95, atunci când se află în locuri publice sau
aglomerate.

De asemenea, în Marea Britanie a fost înregistrată o creștere a numărului cazurilor de COVID-19 în rândul nou-născuţilor. Specialiștii susţin că cei mai mulţi copii care se infectează vor fi cel mai probabil asimptomatici. În cazurile simptomatice, aceștia pot prezenta cel mai frecvent febră sau tuse seacă.

O explozie de cazuri de COVID-19 a fost înregistrată și în Los Angeles. Mii de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost identificate înaintea întoarcerii la cursuri. Mai exact, 62.000 de studenţi și membri ai staffului academic au fost testaţi pozitiv. Los Angeles Unified School District a impus testarea studenţilor și a angajaţilor înainte de revenirea la cursuri.

Citiți și: Este MIS-C un fenomen post-COVID mediat imun?


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2022/01/16/health/under-five-children-covid-safety-wellness/index.html
https://edition.cnn.com/2022/01/10/us/california-schools-covid/index.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe