Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Omicron e pe toate continentele și se transmite comunitar în SUA și-n Australia

Viața Medicală
L. Budin vineri, 3 decembrie 2021, ora 13:44

Noua variantă a SARS-CoV-2, deja dominantă în Africa de Sud, ar putea deveni la fel în Europa și pe alte continente. Ea a început deja să se răspândească pe plan local în SUA și-n Australia.

Primele cazuri de transmitere la nivel local a tulpinii Omicron au fost semnalate pe 2 și pe 3 decembrie în Statele Unite și în Australia, relatează TV5 Monde, preluând informații AFP.

persoane-masca-covid1

În SUA, cinci cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate pe 2 decembrie în statul New York. Au mai fost confirmate un caz în California, unul în Minnesota și unul în Hawaii. În Minnesota, persoana infectată călătorise doar la New York. În Hawaii, persoana infectată nu era vaccinată și nu călătorise în afara granițelor statului, ceea ce demonstrează că tulpina a început să se transmită la nivel local.

Australia a anunțat și ea că a detectat, la Sydney, primul caz de infectare cu Omicron, la un student care nu a călătorit în străinătate.

Risc TRIPLU de îmbolnăvire

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră „ridicată” posibilitatea ca Omicron să se răspâdească la nivel mondial, chiar dacă numeroase semne de întrebare persistă, legate de contagiozitate, de eficacitatea vaccinurilor existente și de gravitatea simptomelor. Un lucru e cert: noua variantă este de acum prezentă pe toate continentele. Însă niciun deces asociat Omicron nu a fost semnalat până-n prezent.

Centrul european de prevenire și control al bolilor (ECDC) a estimat că noua variantă ar putea cauza „mai mult de jumătate din infectările provocate de SARS-CoV-2 în Uniunea Europeană, în lunile care urmează”. Conform unui studiu al oamenilor de știință sudafricani, riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 este de trei ori mai mare cu varianta Omicron, comparativ cu variantele Beta și Delta.

Ce măsuri iau națiunile

În fața propagării exponențiale a noii variante, unele autorități iau măsuri radicale.

În Germania, s-au anunțat deja noi restricții care privesc persoanele nevaccinate. Statele de pe Bătrânul Continent au întărit măsurile sanitare la graniță și emit interdicții de călătorie spre Africa Australă. În Marea Britanie, purtarea măștii devine obligatorie în transportul în comun și în magazine, iar în Franța autoritățile fac recomandări privind vaccinarea copiilor vulnerabili.

Președintele american Joe Biden a prezentat un nou plan de luptă împotriva COVID-19, care nu cuprinde însă nicio măsură de constrângere – într-o țară în care mai puțin de 60% din populație are schema completă de vaccinare.

„Apartheid” contra Africii

Secretarul genral al ONU, Antonio Guterres a condamnat închiderea granițelor, calificând măsura drept o formă de „apartheid” contra unei Africi care nu e suficient de vaccinată.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a arătat că insuficienta acoperire vaccinală pe continentul african reprezintă o „rețetă perfectă pentru ca variantele să se reproducă și să se amplifice”. El a mai subliniat că sfârșitul pandemiei este „o chestiune de alegere”.

Marile laboratoare farmaceutice s-au arătat însă încrezătoare că vor putea dezvolta un vaccin contra noii variante Omicron. Rusia a anunțat și ea că lucrează la o versiune a vaccinului ei Sputnik V, adaptată noii tulpini.

Etichete: tulpina omicron raspandire in lume propagare pe plan local masuri radicale

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC