Newsflash
Știri

Rafila: vârful infectărilor cu SARS-CoV-2 ar putea fi atins în luna august

de L. Budin - iul. 4 2022
Rafila: vârful infectărilor cu SARS-CoV-2 ar putea fi atins în luna august

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că vârful de infectări cu SARS-CoV-2 în România ar putea fi atins între 14 şi 21 august - cu un decalaj de două săptămâni față restul țărilor UE.

Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă, în contextul în care 7.726 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în perioada 27 iunie - 3 iulie - un număr aproape dublu faţă de săptămâna precedentă, informează Agerpres

test-rapid-covidd

Ministrul Sănătății a menţionat că există două scenarii privind evoluţia viitoarelor infectări. Conform unui prim scenariu, vârful valului ar urma să fie atins între 7 şi 10 august, iar potrivit celui de-al doilea , vârful va fi atins spre sfârşitul lunii august - începutul lunii septembrie, cu circa 10.000 de cazuri zilnice.

Rămâne de văzut dacă aceste lucruri se vor confirma (...). Din ceea ce am citit, şi pentru alte state, prezumţia este că vârful acestui val în Europa va fi undeva la sfârşitul lunii iulie. Noi avem un decalaj de circa două săptămâni faţă de restul Uniunii Europene şi din cauza asta un scenariu probabil rezonabil o să fie între 14-21 august, dar acestea sunt date pur informative, nu reprezintă niciun fel de angajament, pentru că nimeni nu poate să ştie exact ce se întâmplă. Discutăm de un virus foarte variabil şi la care principala caracteristică din ultimul an de zile a fost modificarea transmisibilităţii. Din fericire, cu scăderea patogenităţii”, a spus ministrul.

Ministrul a adăugat că tulpina Omicron este în continuare dominantă şi că există şi cazuri de infectare cu subvarianta BA.5.

Pe măsură ce această variantă BA.5 devine dominantă la nivel internaţional, nu există dovezi privind o severitate mai mare. O transmisibilitate mai mare - da, dar nu o severitate mai mare. Reinfecţiile cu varianta BA 5 sunt frecvente, inclusiv pentru persoanele care au trecut prin boală cu varianta Omicron”, a mai spus Rafila.

În acest sens, a invocat faptul că în ultimele 90 de zile în România s-au înregistrat circa 20% cazuri de reinfectare. Alexandru Rafila a remarcat că au trecut aproximativ cinci luni de la valul din lunile ianuarie-februarie, iar pentru majoritatea celor vaccinaţi cu trei doze au trecut cel puţin şase luni de la administrarea serului.

Este clar că există o eludare a răspunsului imun şi, practic, această subvariantă Omicron, BA.5, produce infecţii şi la persoanele vaccinate, şi la cele trecute prin boală. Aşa că estimăm o creştere în perioada următoare, fără să avem însă posibilitatea unei predicţii extrem de riguroase”, a subliniat ministrul.

MS: Numărul cazurilor noi de COVID s-a dublat față de săptămâna trecută

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe