Newsflash
Internaționale

Obezitate: un nou tratament dă rezultate încurajatoare

de L. Budin - aug. 8 2022
Obezitate: un nou tratament dă rezultate încurajatoare

După 72 de săptămâni, în care subiecților li s-a administrat, săptămânal, o injecție cu tirzepatidă - un tratament aprobat recent contra diabetului de tip 2 - pierderea în greutate a fost de 20%.

Obezitatea este greu de gestionat din punct de vedere medical și suferă de o lipsă de inovații terapeutice. Este încă percepută ca o responsabilitate personală și nu ca o boală cronică, arată specialiștii, deși această patologie metabolică afectează zeci de milioane de persoane doar în Europa, arată publicația Top Santé

obezitate-cantar

La ora actuală, opțiunea considerată cea mai eficace contra obezității este chirurgia bariatrică. Foarte invazivă, prezintă risc de recidivă: un pacient din cinci ia din nou în greutate, cu trecerea timpului.

Un studiu internațional recent, de fază 3, numit SURMOUNT-1, ale cărui rezultate au fost publicate în The New England Journal of Medicine, ar putea schimba datele problemei, subliniază Le Figaro.

În studiu, un medicament, tirzepatida, a fost testat pe pacienți suferind de obezitate. Aprobată anul acesta de Agenția americană a medicamentului FDA contra diabetului de tip 2, tirzepatida este un tratament injectabil care combină două molecule. Acestea imită efectul incretinelor - hormonii metabolici care trimit creierului semnale privind gestiunea apetitului și care, în mod obișnuit, sunt secretați de tubul digestiv.

Studiul a arătat că, după o perioadă de 72 de săptămâni, în care subiecților li s-a administrat, săptămânal, o injecție cu 5, 10, respectiv 15 mg tirzepatidă, pierderea a fost, în medie, de 20% din  greutatea inițială. O treime dintre pacienți a înregistrat o pierdere care a depășit 25%, ceea ce este considerabil, notează cercetătorii.

Un alt avantaj al acestui medicament îl reprezintă efectele secundare reduse. La începutul tratamentului, unii pacienți au acuzat greață, vomă și diaree, dar simptomele neplăcute au dispărut progresiv.

Cercetătorii mai arată că răspunsul la medicament nu a fost același la toți subiecții din studiu. Oamenii de știință precizează că mai sunt necesare observații suplimentare în viața reală.

Mai rămâne de văzut dacă tratamentul are efecte pe termen lung sau dacă e nevoie de injecții pe toată durata vieții pacientului.

Rămâne de văzut și dacă medicamentul va fi autorizat și decontat în Europa.

FDA a aprobat un nou tip de medicament pentru diabetul de tip 2

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe