Un studiu nou arată că injecțiile pentru scăderea în greutate cu medicamentul Saxenda sunt sigure și eficiente pentru copiii de 6 ani.
Rezultatele unui studiu recent au arătat că acei copii tratați cu Saxenda și-au redus indicele de masă corporală (IMC) cu 5,8%, în vreme ce copiii din grupul de control au avut o reducere a IMC de doar 1,6%, scrie The Jerusalem Post.
Injecțiile pentru scăderea în greutate au revoluționat tratamentul obezității la persoanele adulte, iar acum studiile arată că eficacitatea unor astfel de medicamente a fost dovedită și în cazul copiilor.
Un studiu nou a scos la iveală faptul că dozele injectabile de Saxenda au dus la o scădere semnificativă în greutate, la copiii cu obezitate, în comparație cu acei copii care nu au primit niciun fel de tratament împotriva obezității. Deși Saxenda face parte dintr-o generație mai veche de medicamente indicate pentru scăderea în greutate, acesta tot a reușit să ducă la reduceri considerabile în ce privește excesul ponderal, arată sursa menționată.
Cercetarea a fost condusă de compania Novo Nordisk și a inclus 82 de copii obezi cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani. În decursul unei perioade de 56 de săptămâni, 56 de copii au avut parte de injecții zilnice cu Saxenda, pe când ceilalți copii au avut parte de injecții placebo. Rezultatele au arătat că acei copii tratați cu medicamentul menționat au avut un IMC redus cu până la 5,8%, pe când la copiii din grupul de control IMC a fost redus doar cu 1,6%.
Totodată, copiii care au urmat o alimentație sănătoasă și au făcut exerciții fizice au obținut chiar valori mai bune ale IMC, mai reduse. Efectele adverse ale medicamentului observate la copii au fost similare cu cele observate la adulți și, de regulă, s-au rezolvat în scurt timp (au trecut de la sine). Printre efectele adverse se numără: balonarea, diareea sau scaunele moi, precum și grețurile.
Rezultatele studiului au fost prezentate la Congresul European de Obezitate și au fost publicate în „New England Journal of Medicine”.
„Până acum, copiii aproape că nu aveau nicio opțiune pentru tratamentul obezității. Li se spunea să încerce mai tare să țină dietă și să facă exerciții fizice. Acum, însă, cu aceste injecții există speranța că acei copii care suferă de obezitate să poată duce o viață mai sănătoasă și să aibă vieți mai productive”, a declarat cercetătorul principal al studiului, profesor Claudia Fox de la School of Medicine din Minneapolis.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe