Newsflash
Știri

Speranţe pentru tratarea TRD

de Dr. Adriana Ruță Neagoe - nov. 11 2022
Speranţe pentru tratarea TRD

O nouă metodă de stimulare magnetică transcraniană, care va fi disponibilă pe piaţă din 2023, se arată a fi promiţătoare în tratarea depresiei rezistente la tratament.

simulare

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au dezvoltat o nouă metodă de stimulare magnetică transcraniană (TMS). Echipa de oameni de știinţă este coordonată de dr. Nolan Williams, directorul laboratorului de stimulare craniană din cadrul universităţii, iar protocolul de tratament dezvoltat de aceștia, SAINT, a fost aprobat de FDA în septembrie 2022. Acesta va putea fi utilizat de anul viitor și este așteptat cu optimism, deoarece promite o vindecare spectaculoasă a depresiei rezistente la tratament (TRD).

Metoda presupune efectuarea a zece ședinţe pe zi, timp de cinci zile, comparativ cu o ședinţă pe zi, timp de șase săptămâni în tratamentul TMS curent. Echipamentul utilizat în SAINT folosește unde rapide Theta timp de trei minute, comparativ cu cele 20-40 de minute cât durează acum o ședinţă. Totodată, bobinele sunt ghidate cu ajutorul investigaţiei RMN, pentru a genera un tratament precis la nivel de cortex prefrontal stâng dorsolateral.

Studiile preliminare au arătat o rată de remisie a TRD în 70-90% dintre cazurile tratate cu SAINT, comparativ cu numai 35% dintre cazurile gestionate cu actuala metodă TMS. Eficienţa acestei metode a fost confirmată și de rezultatele unui studiu controlat dublu orb, publicat în American Journal of Psychiatry. Potrivit cercetării, în lotul care a urmat protocolul SAINT, remisia a fost obţinută în 79% dintre cazuri, comparativ cu doar 13% în grupul de tratament simulat. 

Ce nu știm încă este dacă remisia obţinută cu SAINT va fi de durată. Nu avem deocamdată niciun studiu de comparaţie directă între SAINT și TMS obișnuit.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe