Newsflash
Internaționale

Monitorizarea glicemiei, esenţială pentru pacienţii COVID-19 trataţi cu dexametazonă

de Dr. Alina SIMACHE - aug. 14 2020
Monitorizarea glicemiei, esenţială pentru pacienţii COVID-19 trataţi cu dexametazonă

Association of British Clinical Diabetologists a publicat recent o serie de recomandări pentru managementul eficient al pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, aflaţi în tratament cu dexametazonă.

Monitorizarea glicemieiRezultatele încurajatoare ale studiului RECOVERY (Randomised Evaluation of COVID-19 Therapy) au confirmat eficienţa dexametazonei în tratamentul COVID-19, aceasta reducând mortalitatea în special în cazul pacienţilor care necesită ventilaţie invazivă sau oxigeno­terapie.

Totuși, în cadrul unui document publicat recent în Diabetic Medicine, reprezentanţii Association of British Clinical Diabetologists (ABCD) avertizează cu privire la impactul corticoterapiei asupra metabolismului glucozei, aceasta fiind una dintre cele mai comune cauze ale sindromului hiperglicemic hiperosmolar, cu potenţial letal.

În același timp, COVID-19 crește rezistenţa la insulină și afectează producţia de insulină la nivelul celulelor beta pancreatice, putând genera hiperglicemie și cetoacidoză diabetică atât la pacienţii diabetici, cât și la cei nediagnosticaţi cu această afecţiune.

Prin urmare, „triada nefastă” – afectarea metabolismului glucozei de către dexametazonă, reducerea rezistenţei la insulină și afectarea producţiei de insulină asociate COVID-19 – poate genera hiperglicemie, conducând la sindrom hiperglicemic hiperosmolar și cetoacidoză diabetică, crescând
semnificativ morbiditatea și mortalitatea la pacienţii diabetici și nu numai.

În plus, în acest context, experţii din Marea Britanie nu recomandă utilizarea sulfonilureicelor întrucât poate fi afectată funcţionarea celulelor beta pancreatice, generând rezistenţă severă la insulină.

Principalele recomandări

Reprezentanţii ABCD subliniază, de asemenea, că doza de dexametazonă de 6 mg pe zi timp de 10 zile, utilizată în studiul RECOVERY, afectează semnificativ metabolismul glucozei. De aceea, se recomandă monitorizarea atentă a glicemiei pentru toţi pacienţii trataţi cu acest medicament și gestionarea eficientă a hiperglicemiei.

Conform experţilor ABCD, în acest context, valorile-ţintă ale glicemiei se încadrează între 6 și 10 mmol/L (108-180 mg/dl), însă valorile de până la 12 mmol/L (216 mg/dl) sunt considerate „acceptabile”.Totodată, se recomandă monitorizarea glicemiei la cel puţin șase ore, fiind precizate sugestii specifice pentru diferite situaţii.

De asemenea, documentul subliniază importanţa excluderii cetoacidozei diabetice și a sindromului hiperglicemic hiperosmolar, corectarea hiperglicemiei iniţiale și menţinerea controlului glicemic prin intermediul insulinei, cuprinzând și recomandări pentru prevenţia hipoglicemiei de la finalul tratamentului cu dexametazonă prin adaptarea adecvată a dozelor de insulină.


Notă autor:

Bibliografie
1. https://abcd.care/sites/abcd.care/files/site_uploads/Resources/COVID-19/COvID_Dex_v1.4.pdf
2. Miriam E. Tucker. Guidance Covers Glycemia in Dexamethasone-Treated COVID-19-Medscape-Aug07, 2020.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe