Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Microbiomul intestinal al băutorilor de cafea e mai sănătos?

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 1 noiembrie 2019, ora 13:33

O cercetare nouă sugerează că persoanele care beau multă cafea ar putea avea o compoziție mult mai sănătoasă a florei intestinale.

Un studiu nou scoate la iveală mecanismele de la baza efectelor pe care le are cafeaua. Oamenii de știință și-au îndreptat atenția în direcția asocierilor dintre cafea și sănătatea microbiomului intestinal, iar rezultatele sunt îmbucurătoare, scrie Medical News Today.

Dr. Li Jiao este autorul senior al acestui studiu și, totodată, profesor asociat de medicină- gastroenterologie la Baylor College of Medicine din Houston, Texax. Rolurile benefice ale consumului de cafea în bolile metabolice au fost arătate în trecut, a explicat el pentru sursa citată. Echipa de cercetători din care a făcut parte și-a propus să examineze dacă substanța cofeină din cafea ar putea fi răspunzătoare pentru acest efect benefic din microbiomul intestinal.

cafea microbiom intestinal

Echipa de oameni de știință a analizat asocierea dintre consumul de cofeină și compoziția și structura coloniilor de bacterii din flora intestinală. Cercetătorii au avut în vedere 34 de participanți, care au fost supuși unei colonoscopii de screening și unei endoscopii, pentru a se confirma starea de sănătate a colonului.

Analiza lor a scos la iveală faptul că persoanele care consumau multă cafea aveau niveluri mai mari ale bacteriilor din genul Faecalibacterium și Roseburia, dar niveluri mai mici ale Erysipelatoclostridium, un gen de bacterii care are un potențial dăunător. Deși face parte din flora intestinală normală și sănătoasă, în exces, Erysipelatoclostridium ramosum ar putea fi dăunătoare.

Autorii cercetării au ajuns la concluzia că un consum mai mare de cofeină a fost asociat cu mucoase din colon mai bogate și cu o abundență relativ mai mare de bacterii antiinflamatoare, cum ar fi Faecalibacterium și Roseburia, precum și cu niveluri mai mici ale unor bacterii potențial dăunătoare, cum sunt Erysipelatoclostridium.

Studiul a avut limitări, așadar sunt necesare mai multe cercetări. El a fost realizat pe 34 de bărbați adulți, care aveau un colon normal, internați într-un singur spital. Nu se știe dacă aceste rezultate preliminare se aplică și la femei sau la alte populații.

Sursa foto: pixabay.com

Etichete: cafea studiu flora intestinala Gastroenterologie colon microbiom intestinal

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.