Newsflash
Internaționale

Grupa de sânge, asociată cu riscul de COVID-19?

de Florentina Ionescu - iun. 18 2020
Grupa de sânge, asociată cu riscul de COVID-19?

O analiză genetică a pacienților cu COVID-19 sugerează că grupa sanguină ar putea influența riscul unei persoane de a dezvolta sau nu o formă severă de infecție cu noul coronavirus.

Potrivit medicalxpress.com, oamenii de știință care au comparat genele de la mii de pacienți din Europa au descoperit că acele persoane care aveau grupa sanguină A au avut o predispoziție mai mare de a suferi de o formă severă de COVID-19, pe când persoanele cu grupa sanguină O au avut un risc mai mic de infecție.

grupa-sange-risc-covid19

Un raport publicat în „New England Journal of Medicine” nu dovedește o legătură între grupa de sânge și COVID-19, dar confirmă un raport anterior din China despre o astfel de asociere între cele două.

Mulți dintre oamenii de știință nu au ținut cont de raportul din China, deoarece era un studiu incomplet. Însă cu noile cercetări, unii oameni de știință încep să creadă în această corelație. Pe de altă parte, alți cercetători sunt de părere că această corelație trebuie privită cu precauție.

Dovada unui rol pe care l-ar putea avea grupa de sânge este „tentantă... dar nu este un semnal de alarmă suficient pentru a fi siguri”, a declarat dr. Eric Topol, directorul Scripps Research Translational Institute, din San Diego.

2.000 de pacienți cu forme severe de COVID-19 incluși în studiu

Studiul acesta a implicat oamenii de știință din Italia, Spania, Danemarca, Germania și din alte țări. Experții au comparat aproape 2.000 de pacienți cu o formă severă de COVID-19 cu mai multe mii de oameni care erau sănătoși sau care aveau doar simptome ușoare ori erau asimptomatici. Cercetătorii au asociat variațiile apărute în șase gene cu probabilitatea de boală severă, inclusiv faptul că unele gene ar putea avea un rol în vulnerabilitatea pe care anumiți pacienți o au în fața noului coronavirus. De asemenea, cercetătorii au făcut o asociere între grupele de sânge și un posibil risc de COVID-19.

Dr. Eric Topol a subliniat că majoritatea studiilor genetice, precum acesta despre care se discută în prezent, sunt mult mai ample, așa că este important în viitor să vedem dacă și alți oameni de știință pot să analizeze noi grupuri de pacienți, pentru a vedea dacă descoperă aceleași legături între COVID-19 și grupa sanguină.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe