Newsflash
Internaționale

Alertă OMS vaccin anti COVID-19, falsificat în India și Uganda

de Florentina Ionescu - aug. 17 2021
Alertă OMS vaccin anti COVID-19, falsificat în India și Uganda

Organizația Mondială a Sănătății a emis ieri o alertă referitoare la un produs medical: este vorba despre vaccinul COVISHIELD care a fost falsificat.

Loturi de vaccin COVISHIELD falsificat au fost identificate în două regiuni ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în Africa și în Sud-Estul Asiei. 

covishield
Sursă imagine: https://www.seruminstitute.com/product_covishield.php

Alerta OMS se referă, așadar, la vaccinul COVISHIELD falsificat (un vaccin recombinant, ChAdOx1 nCoV-19 Corona Virus Vaccines), identificat în regiunea africană a OMS și în regiunea sud-estică a Asiei a OMS. Produsele falsificate au fost raportate către OMS în iulie și august 2021. Producătorul real al vaccinului COVISHIELD, care este Serum Institute of India Pvt. Ltd., a confirmat că produsele enumerate în alerta OMS sunt falsificate. Aceste produse falsificate au fost raportate la nivelul pacienților în Uganda și în India, se arată pe site-ul www.who.int

alerta OMS covishield
Sursă imagine: https://www.who.int/news/item/16-08-2021-medical-product-alert-n-5-2021-falsified-covishield-vaccine

Vaccinul original COVISHIELD este indicat pentru imunizarea activă a persoanelor cu vârsta de 18 ani și peste pentru prevenirea COVID-19, boala cauzată de virusul SARS-CoV-2.

„Vaccinurile pentru COVID-19 falsificate prezintă un risc grav la adresa sănătății publice globale și reprezintă o povară suplimentară pe umerii populațiilor vulnerabile și pe sistemele de sănătate. Este important să detectăm și să eliminăm din circulație aceste produse falsificate pentru a preveni îmbolnăvirea pacienților”, se arată în comunicatul transmis de OMS.

Produsele identificate în această alertă sunt confirmate ca fiind falsificate, pe baza faptului că în mod deliberat reprezintă informații greșite despre identitatea, compoziția sau sursa lor:

  • Lotul 4121Z040 – cu data de expirare 10.08.2021 de pe acest produs este falsificat;
  • COVISHIELD 2ml – producătorul real al acestui vaccin nu produce COVISHIELD în cantități de 2 ml (4 doze).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe