Cei de la Statista.com au realizat un infografic pentru a marca Ziua Mondială a Fericirii pe baza datelor publicate anul acesta într-un raport dedicat fericirii.
Pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda conduce topul, situându-se pe primul loc în ceea ce privește cele mai fericite țări din lume, potrivit unui raport dat publictiății luni, intitulat „World Happiness Report”.
Ziua Internațională a Fericirii: „Să fim conștienți, să fim recunoscători, să fim buni”
Deși scorul Finlandei (7,80) este semnificativ mai mare decât cel al altor țări, o mare parte din primele zece țări din clasament sunt de asemenea nordice. Danemarca ocupă locul al doilea (7,59), Islanda ocupă locul al treilea (7,53), Suedia este pe locul al șaselea (7,40), iar Norvegia pe locul al șaptelea (7,32).
Mai jos în clasament se află Statele Unite ale Americii (pe locul 15) și Marea Britanie pe locul 19. La finalul clasamentului fericirii (World Happiness Ranking) se află următoarele țări: Zimbabwe (3.20), Sierra Leone (3.14), Liban (2.39) și Afghanistan (1.86).
În ciuda acestui clasament, criticii argumentează că indexul fericirii țărilor este problematic – și asta din mai multe motive. De exemplu, terminologia de „fericire” este disputată de unii critici, care ar argumenta că în cazul Finlandei cel puțin, „satisfacția persoanelor în legătură cu viața lor” ar fi fost o sintagmă care ar sumariza mai bine acest lucru.
Într-o lucrare din 2018 cu privire la acest subiect, un scriitor finlandez a subliniat de ce țările nordice au ieșit printre primele în topul fericirii: pentru că s-au luat în calcul factori precum PIB per capita și libertatea politică.
Pe când țările din America Latină, cum sunt Paraguay și Guatemala, ar fi trebuit să fie considerate cele mai fericite țări din lume dacă indexul acesta s-ar fi bazat pe cantitatea de emoții pozitive pe care oamenii le au, spune același critic.
Totodată, țările africane, incluzând aici Togo și Senegal, ar fi trebuit să ocupe locuri mai sus în clasament, pe baza faptului că cetățenii lor își consideră viețile ca fiind „pline de sens”.
Statista.com precizează că scorurile din acest clasament „World Happiness Ranking” au fost determinate folosindu-se o medie din trei ani, din anii 2020-2022. În ciuda pandemiei de COVID-19, a războiului din Ucraina, a creșterilor prețului energiei și a creșterii costurilor nivelului de trai, în multe țări cifrele rămân în mare parte similare cu cele de dinainte de pandemie.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe