Newsflash
Știri

Diagnosticarea precoce crește șansele de supraviețuire la bolnavii cu cancer

de Dorina Novac - sept. 15 2021
Diagnosticarea precoce crește șansele de supraviețuire la bolnavii cu cancer

În 2020, pandemia a determinat scăderea ratei de dignosticare a cancerului cu aproximativ 40%, potrivit celor mai recente statistici din domeniul sănătății.

Această realitate necesită o intervenție imediată și stă la baza campaniei de conștientizare „O nouă realitate. Același cancer”, se arată într-un comunicat de presă.

bolnavi cu cancer

„Lansăm astăzi această campanie deoarece în noua realitate, cancerul nu a dispărut, iar cancerul pulmonar se poate ascunde în spatele simptomelor COVID-19. Cancerul pulmonar este, de obicei, un inamic silențios, și trebuie depistat și investigat din timp. Accesul la diagnosticarea precoce, tratamentul și monitorizarea clinică a bolnavilor de cancer trebuie să fie și să rămână o prioritate, iar pentru noi, pacienţii, trebuie să fie o prioritate prezentarea la medic ori de câte ori avem simptome. (...) Avem nevoie de un plan național de cancer, centrat pe nevoile pacienților, care să prioritizeze managementul integrat al cancerului”, a declarat dl. Cezar Irimia, președinte FABC.

Potrivit președintelui Societății Naționale de Oncologie Medicală din România, prof. asoc. abil. dr. Dana Lucia Stănculeanu, cancerul este o boală care depinde într-o mare măsură de diagnosticarea precoce.

„Alături de partenerii noștri, am inițiat campania «O nouă realitate. Același cancer» și ne dorim să-i ajutăm pe români să conștientizeze importanța controalelor medicale regulate și a prezentării la medic atunci când manifestă simptome ce pot fi asociate unor afecțiuni medicale”, a adăugat dr. Dana Lucia Stănculeanu.

Specialiștii atrag atenția că rata de supraviețuire la un an, în rândul pacienților cu diagnostic de cancer pulmonar, crește de la 15% în cazul descoperirii unui cancer metastazat, până la 80% dacă boala este descoperită în stadiu incipient.

În România, cea mai frecventă cauză de deces prin cancer este reprezentată de cancerul pulmonar. Acest tip de cancer provoacă aproximativ 20% din totalul deceslor cauzate de această boală.

„Trăim o nouă realitate, însă cancerul bronho-pulmonar și consecințele sale au rămas aceleași, indiferent de locul în care ne aflăm. În România, această patologie era deja o boală subdiagnosticată, iar pandemia a afectat și mai mult rata de diagnosticare. Ne dorim ca românii să conștientizeze importanța diagnosticării precoce a cancerului pulmonar, pentru că șansele de supraviețuire cresc până la 80% dacă boala este descoperită în stadiu incipient”, a declarat prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președinte al Societății Române de Pneumologie.

Diagnosticul cancerului pulmonar este dificil de pus și, cel mai frecvent, este descoperit tardiv din cauza simptomatologiei nespecifice sau pre-existenței altor afecțiuni, precum infecțiile respiratorii sau afecțiunile cardiace. Astfel, cei mai multi pacienți sunt diagnosticați după ce boala s-a răspândit deja în corp, moment în care șansele de supraviețuire la un an, scad considerabil.

În contextul pandemiei, teama de a contracta COVID-19 în spitale și clinici îi descurajează pe pacienți atunci când vor să solicite asistență medicală în cazul în care prezintă simptome sau pentru programarea la controalele de rutină.

Campania de conștientizare „O nouă realitate. Același cancer” este inițiată de FABC (Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer), SNOMR (Societatea Națională de Oncologie Medicală din România), SRROM (Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală), SRR (Societatea Română de Radioterapie), SRP (Societatea Română de Pneumologie), SNMF (Societatea Națională de Medicina Familiei).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe