Newsflash
Cultură

Incursiune în sistemul nervos enteric

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - ian. 13 2017
Incursiune în sistemul nervos enteric
     România este una dintre țările care și-au exprimat rapid interesul pentru funcția tubului digestiv și pentru patologia creată de disfuncția ei: patologia funcțională digestivă. Așa se face că țara noastră a fost între primele zece state europene care au aderat la Societatea europeană de neurogastroenterologie și motilitate, reprezentantul său fiind desemnat în conducerea societății. România este și singura țară est-europeană unde există o societate de neurogastroenterologie, cu reuniuni naționale și cu invitați străini la fiecare doi ani. Proxima întâlnire îl va avea ca oaspete de bază pe profesorul Douglas Drossman, liderul mondial de opinie în patologia digestivă funcțională. Creșterea nivelului cunoștințelor în domeniul neurogastroenterologiei se explică prin multitudinea problemelor de patogeneză și tratament nerezolvate, ca și conștientizarea tot mai mare a pacienților despre importanța acestei probleme.
     Creierul din burtă – Descoperiri științifice recente și sfaturi practice pentru o sănătate mai bună, scrisă de Fabrice Papillon și Héloïse Rambert, apărută pe finalul anului trecut la Editura Philobia, București, este o lucrare utilă atât medicilor, cât și publicului larg. „Creierul din burtă” este metafora prin care este definit sistemul nervos enteric, componentă morfofuncțională de mare importanță a tubului digestiv. Studiul acestei structuri revine de drept neurogastroenterologiei, specialitate a gastroenterologiei care a făcut progrese remarcabile în ultimele două decenii. Această carte vine pentru a populariza, la nivel ridicat, inclusiv în rândul personalului medical cu alte preocupări, informații despre tulburările funcționale digestive, sistemul nervos enteric și axul intestin-creier. O primă carte de acest fel a fost cea a lui W.G. Thomson din Canada, care cuprindea aspecte pragmatice și recomandări pentru numeroșii pacienți de pe continentul nord-american. Ulterior a apărut senzaționala carte a Giuliei Enders „Darm mit Charme”, prezentată și de „Viața medicală” într-unul din numerele anterioare. Și iată acum o traducere în limba română a cărții „Creierul din burtă”, apărută în Franța anul trecut. Sub­titlul lung, ca la cărțile medievale, ne spune pe scurt despre ce este vorba.
     Autorii nu sunt medici, ci tineri ziariști cu profil medical, primul fiind și autorul unor documentare științifice de popularizare a științei. Ei abordează aici problemele medicale legate de sistemul nervos enteric în sensul cel mai larg, de structura și embriologia sistemului digestiv, apoi analizează componentele sale. Nu omit nici problematica atât de actuală a florei microbiene intestinale și rolul cunoașterii acesteia pentru a se putea lua decizii terapeutice viitoare.
     Personal, nu sunt de acord cu ampla prezentare a unor metode alternative de tratament, care intră în coliziune cu paradigma medicinii bazate pe dovezi, dar concedem jurnalistului dreptul de a atrage cititorii cu orice mijloace, nu doar cele riguros științifice. Ca urmare, capitolele despre psihanaliză, hipnoză, acupunctură, deși sunt bine scrise, pot influența într-o direcție greșită cititorul neavizat.
     Lăsând la o parte acest aspect, este impresionantă abordarea temeinică a problematicii de către cei doi autori. Ei nu doar citesc literatură medicală, dar ajung să ia interviuri unor personalități în domeniu, dintre cele mai cunoscute. Astfel, autorii discută aspecte de neurofiziologie cu reputatul cercetător Michel Neunlist de la Nantes și de microbiom cu Dusko Ehrlich, directorul proiectului MetaHIT, atât de important în cunoașterea genomului microbiotei. Impresionant este și interviul luat lui Michael Schemann de la Freising, mare specialist în sistemul nervos enteric și prieten al românilor.
    Cartea se încheie cu o listă de link-uri, o bibliografie sumară dar corectă și cu o listă de mulțumiri adresate unor personalități care au oferit informații și explicații autorilor. A rezultat o lucrare utilă și frumoasă, pe care specialiștii o citesc relaxat, spre a vedea perspectivele altora asupra unor subiecte de interes. Medicii de alte profiluri pot găsi aici informații binevenite, iar pacienților le este utilă, dar cu rezervele exprimate mai sus.
    Traducerea Cristinei Livia Vasilescu este corectă. Am reflectat dacă nu găsea alt cuvânt mai potrivit pentru „ventre” și mi-am dat seama că „burtă” este până la urmă cel mai potrivit.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe