Newsflash
Dosar

Impactul asocierii chirurgiei mitrale minim invazive cu noua generație de molecule anticoagulante

de Conf. dr. Victor COSTACHE - nov. 5 2015
Impactul asocierii chirurgiei mitrale minim invazive cu noua generație de molecule anticoagulante
     Atitudinile terapeutice postoperatorii în protezarea sau plastia mitrală sunt încă diferite, în funcție de protocoalele diferitelor echipe chirurgicale și de procedeele operatorii folosite. Observații realizate încă din 1984 sugerau că anticoagularea, în cazul bioprotezelor aortice și mitrale, nu aducea beneficii pe termen lung decât în cazuri specifice, cu risc emboligen crescut. Într-un articol din J Heart Valve Dis (1998), Goldsmith et al. constatau, după observarea timp de cinci ani a pacienților cu implant de valvă aortică porcină, că rata evenimentelor tromboembolice sau de degradare structurală a valvei nu era semnificativ mai mare la cei care au primit numai aspirină, față de cei cu tratament anticoagulant. În Circulation (1998), Moinuddeen et al., studiind un eșantion de 185 de pacienți care au fost urmăriți pe o perioadă de aproximativ nouă ani, concluzionau că anticoagularea nu este necesară după protezare valvulară aortică biologică, concluzie ce a fost validată abia după 14 ani în ghidurile europene.
     Apariția noilor procedee minim invazive în chirurgia valvulopatiei mitrale – practicate cu succes și de noi, la Spitalul European Polisano Sibiu – a adus beneficii pacienților atât în perioada imediat postoperatorie, cât și pe termen lung. Chirurgia mitrală minim invazivă (MIMS) și plastia valvei mitrale permit o mobilizare rapidă a pacientului, tratamentul anticoagulant folosit pentru tromboprofilaxia venoasă fiind de scurtă durată, ceea ce duce la reducerea complicațiilor hemoragice postoperatorii. Pacienții fără factori de risc embolic și în ritm sinusal vor continua tratamentul antiagregant, evitând combinarea cu anticoagulante, reducând astfel riscul evenimentelor hemoragice.
     La pacienții cu indicație obligatorie de tratament anticoagulant la care s-a efectuat intervenție minim invazivă și au fibrilație atrială, se recomandă folosirea noilor anticoagulante orale (rivaroxaban), evitând supunerea pacienților la controale repetate ale coagulării (INR), ce implică o serie de costuri suplimentare și apelarea permanentă a medicului pentru modificarea dozelor în funcție de rezultat.

 

Prezentarea cazului

 

     Din cazuistica clinicii noastre, am ales doi pacienți care au beneficiat de plastie mitrală minim invazivă.
     Primul caz este al unei femei în vârstă de 62 de ani, cu dispnee accentuată la eforturi mici de aproximativ șase luni; pre- și postoperator în ritm sinusal. Ecocardiografic se documentează criteriile pentru insuficiența mitrală degenerativă severă. Se efectuează plastie mitrală minim invazivă, pacienta fiind tratată după externare numai cu antiagregant. Evoluția clinică și ecografică a fost fără complicații la un an.
     Al doilea caz este al unei femei în vârstă de 68 de ani, cu insuficiență mitrală severă, insuficiență tricuspidiană severă, fibrilație atrială permanentă. Ecocardiografic se observă regurgitare mitrală degenerativă (fig. 1),
 
cu ruptură de cordaj secundar la nivel de P2, AS mărit. Chirurgical, se practică dubla plastie valvulară mitrală și tricuspidă prin abord minim invaziv videoasistat de tip Heart Port, cu evoluție clinică postoperatorie favorabilă. Ecocardiografia postoperatorie arată plastiile mitrală și tricuspidă normofuncționale (fig. 2).
 
Postoperator, se administrează enoxaparină și aspirină pentru o săptămână, pe parcursul internării, apoi, la externare, se recomandă tratament cu rivaroxaban. Evoluția clinică și ecografică a fost favorabilă, fără evenimente nedorite la șase luni de la intervenție.

 

Discuții

 

     Noile tehnici minim invazive videoasistate în chirurgia valvulară, asociate cu noile molecule anticoagulante, permit simplificarea protocoalelor postoperatorii, reducerea complicațiilor în tratamentul pe termen lung și ameliorarea calității vieții pacienților.
     Pacienții cu valvulopatie mitrală asociată sau nu cu insuficiență tricuspidiană pot beneficia, la Centrul de boli cardiovasculare al Spitalului European Polisano, de o plastie valvulară minim invazivă videoasistată. Evitarea sternotomiei mediane va duce la o scurtare a duratei de spitalizare și a disconfortului operator, precum și la o recuperare postoperatorie mult mai rapidă, cu un rezultat estetic net superior (fig. 3).
 
     La externare, pacienții în ritm sinusal necesită doar tratament antiagregant, în timp ce pacienții în fibrilație atrială vor fi tratați cu una din noile molecule anticoagulante.
     În prezent, mortalitatea, rata incidentelor embolice, a infecțiilor postoperatorii și a complicațiilor majore la pacienții care au beneficiat de o chirurgie mitrală minim invazivă în instituția noastră sunt zero.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe