Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Identificarea riscului înalt de cancer esofagian

de Florentina Ionescu - aug. 25 2023
Identificarea riscului înalt de cancer esofagian

Oameni de știinţă de la Universitatea Oxford au dezvoltat recent un instrument care depistează persoanele aflate la risc înalt să dezvolte cancer esofagian în următorul deceniu.

 Ei speră că astfel vor putea revoluţiona detectarea timpurie a cancerului esofagian, a opta cea mai frecventă formă de cancer la nivel mondial. Folosind baze de date vaste cu informaţii de la pacienţi, precum și tehnici de ultimă generaţie în domeniul computerelor, echipa de cercetători a dezvoltat un algoritm nou de predicţie. Acesta se numește „CanPredict (esophageal)” și ar putea salva numeroase vieţi prin intermediul unui screening aplicat ţintit.

Chiar dacă în prezent există alte metode disponibile pentru detectarea cancerului esofagian, cum ar fi endoscopia, acestea sunt de cele mai multe ori rezervate pacienţilor care prezintă simptome ori acelor persoane despre care medicii știu deja că se află la risc înalt. Studiul dedicat algoritmului „CanPredict” a fost publicat în 15 august a.c. în The Lancet Regional Health.

 


Notă autor:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666776223001199?via%3Dihub
https://medicalxpress.com/news/2023-08-early-esophageal-cancer.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe