Newsflash
Internaționale

HTA accelerează declinul cognitiv

de Dr. Diana Andronache - dec. 24 2020
HTA accelerează declinul cognitiv

Noile cercetări arată că indiferent de vârstă, persoanele care au HTA sunt mai susceptibile de a avea un declin cognitiv mai rapid, comparativ cu cele care au valori tensionale normale.

poza 2_1Hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă principala cauză de boală cardiovasculară, fiind întâlnită la aproximativ 30-45% dintre adulţi. Conform datelor din literatura medicală, prevalenţa acestei patologii
crește odată cu înaintarea în vârstă, peste 60% dintre persoanele cu vârsta mai mare de 60 de ani fiind diagnosticate cu HTA.

Noile cercetări arată că indiferent de vârstă, persoanele care au HTA sunt mai susceptibile de a avea un declin cognitiv mai rapid, comparativ cu cele care au valori tensionale normale.

Un studiu retrospectiv publicat în Hypertension arată că inclusiv statusul de pre-hipertensiune (definit ca tensiune arterială sistolică de 120-139 mmHg și tensiune arterială diastolică de 80-89 mmHg) reprezintă un factor de risc independent de afectare a funcţiei cognitive (P<0,05).

Datele analizate provin din studiul multicentric  ELSA-Brasil, care este încă în curs de desfășurare. Cohorta de pacienţi a cuprins un eșantion de 7.063 de pacienţi, cu vârsta medie de 58,9 ani la momentul iniţial (2008-2010), care au participat la a doua vizită din cadrul studiului (2012-2014). Durata medie de la diagnostic a fost de șapte ani.

Controlul terapeutic, esenţial

De asemenea, s-a observat că în cazul pacienţilor care urmează tratament antihipertensiv, cei cu tensiune arterială necontrolată au o scădere mai accentuată a capacităţii de memorare, comparativ cu pacienţii cu profil tensional bine controlat.

Atât debutul la vârstă tânără, cât și cel la o vârstă înaintată sunt asociate cu declinul cognitiv, însă durata bolii nu a fost asociată cu modificările cognitive. Aceste observaţii au implicaţii clinice importante. Menţinerea tensiunii arteriale în limite normale este esenţială pentru ameliorarea declinului cognitiv în cazul pacienţilor hipertensivi.


Notă autor:

Bibliografie

1. Chow CK, Teo KK, Rangarajan S, Islam S, et al. for PURE Study Investigators. Prevalence, awareness, treatment, and control of hypertension in rural and urban communities in high-, middle-, and low-income countries. JAMA 2013;310:959–968
2. https://www.medscape.com/viewarticle/942737

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe