Newsflash
Știri

Homeopatie honoris causa

de Alexandra NISTOROIU - mai 15 2015
Homeopatie honoris causa
   George Vithoulkas, specialist în homeopatie, a primit marţi, 5 mai, titlul de doctor honoris causa din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca. Este a doua universitate de medicină din România care îi acordă această distincţie, după UMF „Victor Babeş“ Timişoara, în octombrie 2012. Vithoulkas este un personaj controversat, respectat de comunitatea internaţională a homeopaţilor, dar privit cu scepticism de adepţii medicinii bazate pe dovezi. Vithoulkas a fondat, în Grecia, în 1995, Academia internaţională de homeopatie clasică, unde, în prezent, conduce departamentul educaţional. Peste nouă mii de medici şi practicieni ai homeopatiei au învăţat de-a lungul timpului principiile homeopatiei clasice la această academie.
   George Vithoulkas este creditat cu reîmprospătarea principiilor homeopatiei clasice inventate de Samuel Hahnemann şi repopularizarea domeniului, motiv pentru care, în 1996, a primit Right Livelihood Award („Nobelul alternativ“), premiu internaţional acordat celor care lucrează la soluţii practice şi exemplare ale problemelor actuale ale umanităţii.
   Vithoulkas a explicat pentru „Viaţa medicală“ că limitele disciplinei sale sunt fazele avansate ale bolilor cronice: „Când patologia a progresat prea mult, medicina convenţională ar trebui aplicată, homeopatia fiind necesară în stadiile iniţiale ale bolilor cronice, când medicina convenţională nu poate face nimic. Când foloseşti homeopatia corect, are loc o resetare a organismului şi persoana îşi va reveni la echilibru“. Specialistul homeopat spune că acest lucru se întâmplă inclusiv în afecţiuni ca scleroza multiplă sau boala Parkinson, dacă pacientul ajunge la homeopat chiar odată cu instalarea primelor semne ale bolii: „În faza iniţială putem întârzia boala Parkinson, evoluţia bolilor neurodegenerative. Dacă o persoană este predispusă genetic, va face Parkinson, dar nu la 50 sau 60 de ani, ci mai târziu, la 75-80 de ani“.
   „Titlul a fost acordat unei personalităţi care a dezvoltat o altă abordare terapeutică, chiar dacă această abordare este diferită de cea a universităţii noastre“, a declarat prof. dr. Anca Buzoianu, decan al Facultăţii de Medicină din cadrul UMF Cluj-Napoca şi şefa disciplinei de Farmacologie, Toxicologie şi Farmacologie Clinică. Decizia de a acorda acest titlul onorific homeopatului grec a fost luată de Senatul UMF la 27 noiembrie 2014; prin aceeaşi hotărâre, i-a fost acordat titlul de doctor honoris causa şi academicianului Ioanel Sinescu, rectorul UMF „Carol Davila“ Bucureşti.
   Senatul UMF „Victor Babeş” Timişoara i-a acordat lui George Vithoulkas titlul de doctor honoris causa al universităţii în octombrie 2012. La momentul respectiv, rectorul Marius Raica şi-a exprimat entu­ziasmul cu privi­re la deschiderea universităţii de medicină faţă de disciplina reprezentată de invitatul grec: „Este importantă contribuţia fiecărei părţi a medicinii, indiferent că este tradiţională, ştiinţifică sau homeopată. George Vithoulkas este o personalitate foarte cunoscută în întreaga lume în câmpul homeopatiei şi a avut o contribuţie puternică la implementarea acestei metode într-un mod ştiinţific pentru a aduce beneficii reale pacienţilor“. Trei ani mai târziu, rectorul UMF „Victor Babeş“ nu mai ştie foarte clar care au fost motivele pentru care Senatul universităţii a acordat distincţia profesorului Vithoulkas, dar un lucru îi este clar: „Noi nu acordăm titlul de doctor honoris causa pentru că el a studiat o plantă, un animal sau un asteroid, ci pentru că a adus o contribuţie la dezvoltarea universităţii. Puţin îmi pasă de plantele lui. (...) Dacă nu ştiţi, profesorul Vithoulkas este doctor de-adevăratelea. A susţinut cursuri postuniversitare de medicină reală, nu de homeopatie“, susţine Marius Raica. În plus, „nu este scopul nostru [al universităţii] de a promova homeopatia, pentru că nu avem un suport ştiinţific real în acest moment decât pentru anumite componente“.
   Săptămâna aceasta, profesorul grec a susţinut un curs postuniversitar de homeopatie pentru medici rezidenţi şi specialişti la clinica de neurologie a UMF Cluj-Napoca, sub coordonarea profesorului Dafin Mureşanu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe