Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Robot care recoltează sânge și introduce catetere în vene

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 6 martie 2020, ora 09:34

Un aparat care combină robotica, inteligența artificială și ultrasonografia poate recolta sânge cu foarte mare precizie, anunță presa străină.

Tehnologia a evoluat atât de mult, încât în viitorul nu foarte îndepărtat, cei care ne vor recolta sângele pentru analize vor fi roboții. Un bun exemplu este faptul că cercetătorii de la Rutgers University au construit un fel de robot cu mai multe tehnologii medicale, special creat pentru a recolta sânge din venele pacienților. Robotul stă pe o masă, iar totul de desfășoară rapid.

robot-tehnologie
Foto pixabay.com

Inginerii de la Universitatea Rutgers au anunțat acum câteva zile, potrivit site-ului futurism.com, că au construit un aparat compact, care combină aspecte din robotică, inteligență artificială și ultrasonografie pentru a recolta sânge în siguranță sau pentru a introduce un cateter pentru a administra medicamentele și alte tratamente pacienților. Cercetarea acestor ingineri a fost publicată zilele trecute în jurnalul „Nature Machine Intelligence”, iar concluzia este că mașinăria sau robotul lor care poate recolta cu ușurință sângele ar putea chiar să depășească abilitățile personalului medical.

De ce acest „robot” este mai bun

Recoltarea sângelui venos este o procedură comună, iar sursa citată arată că aproape 20% dintre recoltări se pot dovedi foarte dificile dacă pacienții au venele subțiri sau greu de depistat, ceea ce duce la înțepături suplimentare. Aici intervine tehnologia, așa cum este acest „robot” creat în acest scop. Folosind un sistem de imagistică – și anume ultrasonografia – și un algoritm de „machine learning”, acest robot poate să identifice cu precizie vasele de sânge, să le clasifice, să le estimeze adâncimea și să îndrepte acele către acele vene, fără a fi nevoie de supraveghere prea mare.

robot-sange
Foto www.medgadget.com

Autorii acestui studiu mai sugerează că, după testări adiționale, în viitor robotul lor ar putea ajuta la automatizarea procesului de recoltare a probelor de sânge, lucru care ar putea accelera durata vizitelor pe care pacienții le fac la spital sau ar putea ajuta cercetătorii în laboratoare.

 

Sursa foto: www.medgadget.com și pixabay.com

Etichete: robot, robotica medicala, sange, recoltare analize, recoltare plasma, robotica

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC