Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Hi-tech & Gadgets

Radiologie intervenţională de la distanţă

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 24 iunie 2022

A fost dezvoltat un nou dispozitiv, capabil să controleze de la distanţă, prin intermediul magneţilor, firele de ghidare la nivelul vaselor mici de sânge.

p2O echipă multidisciplinară de ingineri și cercetători a creat un aparat robotic medical care utilizează un câmp magnetic extern pentru a controla precis și de la distanţă firele de ghidare prin arterele de dimensiuni mici. Acest aparat ar punea minimiza expunerea medicilor la radiaţii cu raze X, în timp ce caută vasele de sânge îngustate sau blocate pentru a le trata.

Cercetătorii au testat mai întâi sistemul folosind modele de vase de sânge imprimate 2D și 3D. Apoi l-au testat pe porci anesteziaţi, reușind să controleze de la distanţă firele de ghidare prin artere mici și întortocheate din pelvis, rinichi și inimă.

Deși dispozitivul trebuie să treacă prin numeroase teste suplimentare și are nevoie de îmbunătăţiri, cercetătorii intenţionează să își modifice aparatul astfel încât să poată fi utilizat și pentru vasele din creier și plămâni.

Citiți și: Diagnosticarea pneumoniei cu ajutorul senzorilor

Etichete: radiologie radiologie interventionala robot medical senzor

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.