Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Radiologie intervenţională de la distanţă

de Dr. Diana Andronache - iun. 24 2022
Radiologie intervenţională de la distanţă

A fost dezvoltat un nou dispozitiv, capabil să controleze de la distanţă, prin intermediul magneţilor, firele de ghidare la nivelul vaselor mici de sânge.

p2O echipă multidisciplinară de ingineri și cercetători a creat un aparat robotic medical care utilizează un câmp magnetic extern pentru a controla precis și de la distanţă firele de ghidare prin arterele de dimensiuni mici. Acest aparat ar punea minimiza expunerea medicilor la radiaţii cu raze X, în timp ce caută vasele de sânge îngustate sau blocate pentru a le trata.

Cercetătorii au testat mai întâi sistemul folosind modele de vase de sânge imprimate 2D și 3D. Apoi l-au testat pe porci anesteziaţi, reușind să controleze de la distanţă firele de ghidare prin artere mici și întortocheate din pelvis, rinichi și inimă.

Deși dispozitivul trebuie să treacă prin numeroase teste suplimentare și are nevoie de îmbunătăţiri, cercetătorii intenţionează să își modifice aparatul astfel încât să poată fi utilizat și pentru vasele din creier și plămâni.

Citiți și: Diagnosticarea pneumoniei cu ajutorul senzorilor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe