Newsflash
Hi-tech & Gadgets

O inimă artificială de ultimă generație ar putea fi pusă în vânzare

de Florentina Ionescu - feb. 22 2021
O inimă artificială de ultimă generație ar putea fi pusă în vânzare

Presa străină scrie despre o inimă artificială de ultimă generație care ar putea fi pusă în vânzare anul acesta.

Carmat, un startup francez care pretinde că produce „cea mai avansată inimă artificială din lume” a anunțat recent că plănuiește să înceapă să vândă acest dispozitiv în Europa, în al doilea trimestru al acestui an, scrie gizmodo.com.

inima artificiala carmat

Aceasta este o veste importantă, pentru că în prezent există o singură altă companie, SynCardia, care a primit aprobarea pentru un dispozitiv de tip inimă artificială completă.

Sursa citată precizează că deși dispozitivele implantabile de tipul inimii artificale există de aproape 80 de ani, aceste device-uri sunt în mare parte menite să servească drept „punte” temporară pentru acei pacienți care se află pe lista de așteptare pentru un transplant de inimă.

Inima totală artificială (sau total artificial heart - THA) a companiei Carmat este menită a fi complet implantabilă și folosită în cazurile de insuficiență cardiacă terminală. Dispozitivul are în interior senzori și sisteme hidraulice pentru a mima fluxul de sânge al oamenilor, precum și țesuturi animale tratate chimic pentru a reduce probabilitatea de a se forma trombi.

Spre deosebire de alte THA, inima artificială a companiei menționate poate să ajusteze rata fluxului sanguin în timp real, în funcție de cerere (de exemplu, exercițiile fizice ar necesita un flux mai mare).

Inima artificială cântărește 900 de grame – de aproape trei ori mai grea decât inima umană – și este alimentată de baterii cu ioni de litiu, pentru a oferi patru ore de mobilitate.

Potrivit Smithsonian Magazine, ideea este ca inima artificială a celor de la Carmat să fie capabilă să opereze continuu, până la aproape cinci ani, astfel încât să permită persoanei cu acest dispozitiv să ducă o viață „normală”.


Notă autor:

Sursa foto: www.carmatsa.com/en

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe