Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Harta contracţiilor uterine, obţinută în timp real

de Florentina Ionescu - mar. 24 2023
Harta contracţiilor uterine, obţinută în timp real

Informaţiile referitoare la contracţiile uterine obţinute cu ajutorul unei noi tehnologii ar putea ajuta la îmbunătăţirea îngrijirilor acordate pacientelor cu sarcini la risc.

Harta contracțiilor uterine imagistică
Captură foto YouTube

 

Cercetătorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis au dezvoltat recent o nouă tehnologie de imagistică ce produce hărţi tridimensionale (3D). Acest gen de hărţi arată magnitudinea și distribuirea contracţiilor uterine în timp real și pe întreaga suprafaţă a uterului în timpul travaliului.

Construită pe baza metodelor imagistice folosite de mult timp în descifrarea contracţiilor cardiace, noua tehnologie ar putea ajuta la obţinerea imaginilor contracţiilor uterine într-un mod non-invaziv și mult mai detaliat faţă de instrumentele disponibile la ora actuală. Acestea din urmă indică doar absenţa sau prezenţa unei contracţii.

Noua abordare propusă de cercetători pentru a măsura contracţiile se numește EMMI (imagistică electromiometrică).

Modul standard de măsurare a fost îmbunătăţit

Cercetătorii implicaţi au subliniat cât de importantă este această metodă de „mapare”. Diferite afecţiuni medicale din Obstetrică-Ginecologie sunt asociate cu contracţiile uterine. Dar până acum, oamenii de știinţă nu aveau metode precise și riguroase pentru a le măsura, după cum a explicat autorul principal, profesorul Yong Wang: „Cu această nouă tehnologie imagistică, noi, practic, modernizăm modul standard de măsurare a contracţiilor din timpul travaliului – numit tocodinamometru – de la urmărirea unidimensională la obţinerea unei hărţi în patru dimensiuni”.

Acest tip de informaţie, spune profesorul Wang, ar putea ajuta la îmbunătăţirea îngrijirilor medicale acordate pacientelor cu sarcini cu risc mare și la identificarea unor modalităţi de a preveni nașterea înainte de termen.

Rezultate interesante despre EMMI

Studiul clinic ce a vizat noua tehnică a inclus zece participante care au fost monitorizate în travaliu și a fost publicat, la 14 martie, în Nature Communications.

Studiul a inclus femei primipare și multipare. Cercetătorii au descoperit că pacientele care se aflau la prima naștere au avut contracţii uterine cu o durată mai mare, cu variaţii mai mari de intensitate, în comparaţie cu pacientele care nu se aflau la prima lor naștere. Acesta este un factor ce indică un posibil efect de memorie a uterului. În cazul femeilor care au mai avut o naștere pe cale vaginală, uterul pare să își fi amintit experienţa travaliului trecut și a avut contracţii mai eficiente și mai productive.

În timpul travaliului și în procesul nașterii, uterul se contractă și exercită forţa necesară pentru a expulza fătul. O astfel de tehnologie ar putea să ajute la identificarea tipurilor de contracţii timpurii care duc la nașterea înainte de termen a bebelușului. Sau ar putea stopa aceste contracţii asociate nașterii înainte de termen.

 

Video mai jos:


Notă autor:

https://medicalxpress.com/news/2023-03-imaging-tech-real-time-3d-uterine.html
https://www.youtube.com/watch?v=T0gBZWLbnL8&t=21s

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe