2,39 lei. Aceasta este suma alocată anual pentru asistenţă stomatologică contribuabilului bucureştean – iar prin judeţe este chiar mai rău. Realităţile dezolante ale unui domeniu ignorat de autorităţi sunt descrise de prof. dr. Radu Septimiu Câmpian la rubrica Puncte de vedere CMDR.

"> Grija pentru dinţi, grija pentru sănătate (1) - Viața Medicală
OPINII

Grija pentru dinţi, grija pentru sănătate (1)

Grija pentru dinţi, grija pentru sănătate (1)

2,39 lei. Aceasta este suma alocată anual pentru asistenţă stomatologică contribuabilului bucureştean – iar prin judeţe este chiar mai rău. Realităţile dezolante ale unui domeniu ignorat de autorităţi sunt descrise de prof. dr. Radu Septimiu Câmpian la rubrica Puncte de vedere CMDR.

   Medicina dentară a început şi acest an ca o cenuşăreasă a medicinii româneşti. Cu toate că este un domeniu medical performant, cu medici foarte bine pregătiţi, cu dotări şi tehnologii aduse la zi, cu toate că nevoia de asistenţă medicală stomatologică în România este imensă (ca urmare a lipsei cronice de programe naţionale de profilaxie stomatologică), cu toate că în acest domeniu activează oamenii cei mai ambiţioşi şi cu curaj managerial, medicina dentară are o percepţie publică incorectă la nivelul autorităţilor de stat executive şi legislative.
   Medicii dentişti au fost pionierii privatizării în serviciile medicale din România şi au înfruntat toate greutăţile din evoluţia economiei de piaţă. Astfel, au reuşit să ofere servicii medicale comparabile cu cele din oricare ţară europeană. Dar s-a produs o falie între nevoia populaţiei pentru servicii stomatologice şi oferta generoasă de asemenea servicii. Da, este un paradox generat de sustenabilitatea economică extrem de redusă a îngrijirilor medicale dentare, precum şi de lipsa programelor de sănătate orală.
   Într-un sistem social de asigurări de sănătate, cetăţenii asiguraţi plătesc sume considerabile pentru asigurarea de sănătate, iar angajatorii contribuie şi ei la aceste fonduri. Mai mult chiar, contribuţia pentru asigurări de sănătate se plăteşte aproape din orice venituri. Astfel, un cetăţean ajunge să plătească multipli ai cotei de impozitare pe sănătate. În astfel de condiţii, este normal ca, printr-un contract, cetăţeanul contribuabil să fie informat ce primeşte în schimbul banilor plătiţi. Subliniez, este un sistem de asigurări de sănătate în care banii colectaţi au un fond şi o destinaţie de utilizare proprii, pentru servicii de sănătate. Casa Natională de Asigurări de Sănătate are o evidenţă foarte bună a contribuabililor, deci şi a fondurilor colectate. Şi totuşi, la începutul fiecărui an, cuantumul alocat serviciilor de sănătate rămân o taină bine păstrată şi nu se negociază cu partenerii societăţii civile şi cu autorităţile profesionale existente conform legii. Negocierea Contractului-cadru separat de normele aferente diluează foarte mult eficienţa negocierilor. Medicina dentară a avut cel mai mult de suferit ca urmare a acestei metodologii.
   Finanţarea serviciilor stomatologice a ajuns în ultimul an la cote dezastruoase. Cuantumul alocat unui cetăţean asigurat, contribuabil plătitor la asigurări de sănătate, este la cote alarmante, care se conturează ca premise ale unui dezastru de imagine, credibilitate şi eficienţă a sistemului de asigurări de sănătate din România în domeniul medicinii dentare. Un contribuabil din municipiul Bucureşti are alocat pentru asistenţă stomatologică doar 2,39 lei/an. În unele judeţe, cuantumul mediu alocat pentru un contribuabil pentru un an de zile este şi mai mic: în Covasna este de 2,01 lei, în Vrancea 1,94, în Hunedoara 1,69, în Giurgiu 1,77, în Bistriţa-Năsăud 1,36, iar în Olt se ajunge la ridicola sumă de 0,79 lei. Raportarea unor asemenea sume la contribuţia plătită pentru sănătate într-un an de un cetăţean reflectă subfinanţarea medicinii dentare. Cetăţeanul asigurat ar trebuie să fie informat despre oferta CNAS.
   Un studiu efectuat de IRES în colaborare cu Colegiul Medicilor Dentişti Cluj, în martie 2011, pe un grup reprezentativ pentru populaţia urbană din România, oferă rezultate notabile privind percepţia cetăţenilor asupra medicilor dentişti şi asupra cabinetelor acestora, asupra CNAS şi asupra accesibilităţii serviciilor de medicină dentară. Pregătirea şi profesionalismul medicilor dentişti sunt apreciate ca foarte bune şi bune de 83% din populaţia urbană, iar dotarea şi aspectul cabinetelor dentare sunt foarte bine apreciate de trei sferturi din respondenţi. Într-adevăr, dacă pentru diferite servicii medicale românii pleacă să se trateze în Austria, Ungaria sau în alte ţări, iată că pentru servicii stomatologice vin străinii la noi. Relevant, nu-i aşa?
   Din rândurile populaţiei urbane, 52% nu cunosc nimic despre compensarea costurilor serviciilor de medicină dentară de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi 57% nu ştiu ce servicii sunt oferite în pachetul de servicii contractat pe domeniul stomatologiei. Din nefericire, 86% din asiguraţi nu ştiu cuantumul valoric al tratamentelor de care pot beneficia şi respectiv pe care le poate oferi un medic dentist, în baza contractului cu casele judeţene de asigurări de sănătate. În consecinţă, 65% consideră că le este îngrădit accesul la serviciile de medicină dentară. Dar sănătatea orală este o realitate care nu poate fi eludată şi impactul său social există, chiar dacă nu este recunoscut de autorităţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe