Newsflash
ACTUALITATE OPINII

Gingivita și... fluctuaţiile hormonale

de Dr. Rareș Jugănaru - iul. 14 2023
Gingivita și... fluctuaţiile hormonale

Astăzi am în atenţie domnișoarele și doamnele. Discutăm despre un subiect pe care ai putea ușor să-l omiţi, dar care e foarte important.

De ce am ales acest subiect? Deoarece în rândul pacientelor mele din cabinet observ din ce în ce mai mult o creștere a simptomelor precum sângerarea gingivală, tensiune în gingii și senzaţie de mobilitate a dinţilor. Acestea au o strânsă corelaţie cu perioada de menstruaţie.

Ce este gingivita? Este o boală non-invazivă ce cauzează inflamaţia ţesuturilor. Cea mai comună formă de gingivită și boală parodontală, ca un răspuns la biofilmul bacterian care este prezent pe suprafeţele dentare, este numită gingivită indusă de placa bacteriană. Majoritatea formelor de gingivită sunt induse de placă.

Ce forme are gingivita? Poate căpăta diverse forme, în funcţie de factorul cauzator. Ca, de exemplu:

- Gingivitele induse de cauze hormonale: gingivita de pubertate, gingivita de menstruaţie și gingivita care apare în perioada  de menopauză;

- Gingivitele induse de biofilmul dentar;

- Gingivitele induse de procese reactive, neoplasme, boli metabolice, leziuni traumatice.

Gingivita care apare în timpul menstruaţiei se poate manifesta prin sângerare gingivală, senzaţie de tensiune și chiar o tumefacţie ușoară, creștere sesizabilă a mobilităţii dentare.

Planul de tratament

Mixul meu preferat e format din detartraj și periaj profesional. Devine ușor o poezie, dar acesta este adevărul. Formarea biofilmului se realizează undeva la aproximativ două ore după ce ai luat masa. Prin detartraj eliminăm tartrul cauzator de inflamaţie gingivală. Prin periaj eliminăm placa bacteriană depusă pe suprafeţele dinţilor.

Consultaţia stomatologică are un rol decisiv în depistarea acestor simptome. Cu cât reușim să depistăm mai precoce, cu atât putem lupta mai eficient împotriva acestor manifestări provocate de dezechilibrul hormonal. Anamneza corectă și amănunţită alături de fotografiile intra-orale reprezintă cele mai bune arme din arsenalul stomatologic.

Ca oricare alt organ din corpul tău, cavitatea bucală este supusă și ea acestor modificări hormonale. Este firesc. De aceea, uneori chiar am senzaţia că eu vorbesc și tot eu aud când le recomand pacienţilor mei tratamentele stomatologice cele mai de bază, precum: detartrajul și periajul profesional. Odată ce acestea sunt efectuate, nivelul bacteriilor  poate fi redus drastic.

În cavitatea bucală sunt aproximativ 20 de miliarde de germeni bacterieni. În cazul în care sari peste periaj într-o zi, acest număr poate ajunge foarte rapid la 100 de miliarde. Devine halucinant.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe