Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Kit de testare care depistează gingivita, la domiciliul pacientului

de Florentina Ionescu - sept. 14 2023
Kit de testare care depistează gingivita, la domiciliul pacientului

Un simplu kit de testare, la domiciliu, ar putea în viitorul apropiat să depisteze gingivita între două vizite la medicul dentist.

Gingivita, atunci când progresează, poate duce la căderea dinților. Dincolo de acest aspect, bacteriile responsabile de boala parodontală (afecțiune cronice ce înseamnăă deteriorarea structurilor care susțin și fixează dinții în os) pot să pătrundă în fluxul sangvin și să cauzeze numeroase alte maladii. De aceea, experții atrag atenția că depistarea precoce a complicațiilor gingivitei este important. Aici intră în ecuație un nou kit de testare la domiciliu, care ar putea să ajute în acest sens, scrie New Atlas

Kitul de testare care analizează o probă de salivă a fost creat de o echipă de cercetători din care face parte profesorul Andrew Steckl de la Universitatea din Cincinnati. Kitul folosește o substanță chimică ce reacționează la endotoxine specifice care sunt prezente în pereții bacteriilor Porphyromonas gingivalis. Aceste bacterii sunt implicate în patogeneza bolii parodontale, numită și parodontoză. 

Chiar dacă au avut și provocări atunci când au creat testul, oamenii de știință au reușit în cele din urmă să anuleze efectul unei proteine, tratând în prealabil proba de salivă cu amidon din cartofi. 

Kitul în sine are aceeași formă cu kiturile de testare rapidă pentru COVID-19, având o zonă unde se toarnă saliva, o bandă de hârtie pe care apar una sau două liniuțe, pentru a indica rezultatul. Nu se știe încă data la care acest kit de testare pentru gingivită va fi disponibil pentru uzul populației generale. 

O lucrare de cercetare cu privire la acest test a fost publicată recent în „Sensors and Diagnostics”, și poate fi accesată aici.


Notă autor:

Foto simbol. Sursa: https://www.shutterstock.com/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe