Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Fumul provenit din incendiile de pădure, mai nociv pentru creier

de Florentina Ionescu - iul. 31 2024
Fumul provenit din incendiile de pădure, mai nociv pentru creier

Potrivit unui studiu nou, fumul provenit din incendiile de pădure și de vegetație ar putea fi mult mai nociv pentru creierul uman în comparație cu poluarea aerului.

Fumul provenit din arderea pădurilor și a vegetației ar putea fi mai dăunător pentru sănătatea creierului decât alte tipuri de poluare a aerului. Aceasta este concluzia unei noi cercetări care a corelat acest tip de fum cu un risc crescut de demență, scrie Associated Press. 

Rezultatele au fost prezentate recent la o conferință internațională organizată în Philadelphia, de Alzheimer’s Association, în condițiile în care milioane de oameni își petrec weekendul în condiții de calitate proastă a aerului de pe urma fumului răspândit în urma incendiilor de păduri și de vegetație din vestul Statelor Unite ale Americii, mai arată sursa citată. 

Problema cea mare o reprezintă particulele fine în suspensie „fine particulate matter” – numite și PM2.5 – adică particule foarte mici, de aproape 30 de ori mai mici decât diametrul unui fir de păr. Aceste particule fine în suspensie pot fi inhalate și ajung în profunzimea plămânilor și de aici ajung în fluxul sangvin. Această poluare – provenită de la traficul din marile orașe, de la fabrici și din incendii – ar putea îndeplini, de asemenea, în dezvoltarea demenței. 

Cercetătorii au urmărit informațiile din dosarele medicale de la 1,2 milioane de adulți vârstnici din sudul Californiei, între anii 2009 și 2019. Ei au folosit datele referitoare la monitorizarea calității aerului și alte informații pentru a estima expunerea în zonele rezidențiale la particulele de tipul celor PM2.5 în decurs de trei ani de pe urma incendiilor de pădure sau particule ce provin din alte cauze. 

Studiul a scos la iveală că riscul de a avea un diagnostic nou de demență a crescut cu aproape 21% pentru fiecare creștere de 1 microgram în ce privește concentrația de particule fine rezultate din incendiile de pădure și de vegetație. Această cifră este în comparație cu o creștere cu 3% a riscului pentru fiecare creștere de 3 micrograme în cazul particulelor provenite din alte surse – deci nu din incendiile de vegetație ori de pădure, au mai concluzionat cercetătorii de la universitățile Washington și Pennsylvania. 

Totuși, nu este clar de ce ar exista această diferență între tipurile de particule fine. Dar odată cu creșterea numărului de incendii de pădure și de vegetație, experții atrag atenția că este nevoie să se facă mai multe studii pe această tema, a atras atenția CSO-ul (chief science officer) Asociației Alzheimer, Maria Carrillo. 

Această recomandare vine mai ales în contextul actual, când riscul de Alzheimer, cea mai răspândită formă de demență, este mai mare pentru acele grupuri populaționale cu venituri scăzute care nu au condițiile necesare să evite zonele cu o calitate slabă a aerului. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/forest-fire-burning-woods-flames-2461956147

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe