Newsflash
OPINII

Filosofia desfiinţării

de Dr. Vasile IVAN - apr. 3 2013
Filosofia desfiinţării
   Este incontestabil că în România s-au petrecut mutaţii esenţiale în ultimii 23 de ani. Până în 1989, deciziile privind sănătatea erau impuse pe principiul forţei, de sus în jos. În context, actanţii, de teamă şi din spirit de conservare, plecau capul, mustăcind în surdină, iar rezultatele au fost pe măsură – indicatorii de sănătate publică falşi ori cosmetizaţi ne-au ţinut la coada Europei.
   După ’89, şi în sănătate, refulările, frustrările, complexele au cunoscut defulare perpetuă. S-a deschis drum „individualismului sălbatic“, autoritarismului local şi central, rutina s-a asociat cu platitudinea, adesea înregimentate politic. Drept urmare, şi regulile jocului au îmbrăcat mantia unor regulamente care ne protejează sinecura şi îngrădeşte tinerilor accesul la performanţă.
   Idealul medicinii a fost înlocuit de o gândire pervertită, iar parvenirea cu orice preţ stă la loc de cinste, în frunte fiind „al şaselea simţ – banul – pentru că el le întreţine pe celelalte cinci“ (Churchill).
   Când s-a expus „conflictul de interese“ în practica medicală, adică şi patron (acţionar, rudă) într-o instituţie medicală privată, şi şef în alta publică, s-a creat mare vânzoleală. Se pare că a învins paradigma: noi suntem cei mai buni, fără noi sistemul public se prăbuşeşte.
   Se pare că, într-adevăr, „suntem sclavii cuvintelor spuse şi stăpânii vorbelor nerostite“ (Ileana Vulpescu). Şi că acestea sunt adevărate putem confir­ma prin faptul că 30% din medici au ales ţări cu alte reguli şi în jur de 15% din populaţia României (tinerii) au optat pentru un alt mod de gândire, prin emigrare.
   Reuşite se pare că au fost privatizarea medicinii de familie, a reţelei farmaceutice, a distribuţiei, dar şi aici pluteşte dezinformarea sau informaţia viciată. Desfiinţăm casele judeţene de asigurări de sănătate, desfiinţăm autorităţile judeţene de sănătate publică, desfiinţăm...
   Niciunde filosofia sau viziunea fezabilă a viitoarei „construcţii funcţionale de sănătate“. Doar desfiinţăm.
   Nostalgia după tinereţea de dinainte de ’89 este anulată de regretul că două generaţii au rămas prizoniere gândirii acelor vremi. Aceasta se vede din indicatorii de sănătate publică pentru anul 2012, tot la coada Europei. În loc de rezolvare, rigoare, mai mult aporie. Ce a ţinut de profesiunea medicală a fost îndeplinit, de-a lungul vremurilor; ce a ţinut de deciziile (indeciziile) sociale, economice ori politice care concură la sănătatea populaţiei au şchiopătat. Memoria...

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe