Newsflash
Cultură

Filmul și libertatea de expresie la TIFF 2023

de Demostene ŞOFRON - iun. 2 2023
Filmul și libertatea de expresie la TIFF 2023

Ediţia de anul acesta a TIFF vine cu nu mai puţin de 200 de filme cu tematică diversă și invitaţi de top din industria cinematografică naţională și internaţională.

Câteva zile ne mai despart de deschiderea oficială a noii ediţii TIFF – 9-18 iunie, Cluj-Napoca. Este o ediţie în care ceea ce conteazăpotrivit organizatorilor, sunt filmul și libertatea de ex­presie. La eveniment vor fi prezenţi actorii Geoffrey Rush (Oscar pentru film, Emmy pentru televiziune, Tony pentru teatru), Timothy Spall (cu cinci producţii la activ din seria „Harry Potter”), res­pectiv regizorii Oliver Stone (trei premii Oscar – două pentru regie și unul pentru scenariu) și Michel Franco (membru în juriul competiţiei oficiale).

Din program

Și anul acesta vom avea parte de pelicule care pot trezi interes în lumea medicală și nu numai. Una dintre propuneri este „Ca peștele pe Lună” (Iran; fiul de 4 ani al soţilor Haleh și Amir încetează brusc să mai vorbeascămotiv pentru care familia apelează la un psihoterapeut; soluţia acestuia generează haos, tensiuni și chiar agresiuni fizice).

Apoi, „HIT” (Cehia; consumul, deţinerea și comerţul cocainei la Praga), „Noemi zice DA” (Canada; viaţa copiilor în centrele de plasament), „100 de anotimpuri” (Suedia; despre tulburarea bipolară), „Patru mici adulţi” (Finlanda; plăcerile poliarmoniei).

România prezintă „Mammalia”, un film despre identitate și... masculinitate la 39 de ani, în rândul unei comunităţi bizare, cu ritualuri ieșite din comun. În aceeași notă sunt și „Sauna secretelor” (Franţa; în clar-obscurul unei saune, un grup de femei sunt gata să-și mărturisească cele mai murdare secrete intime), „În trecere” (Franţa; viaţa a doi bărbaţi care trăiesc împreună de peste 15 ani; interesant este să vedem ce se întâmplă după ce unul dintre parteneri se îndrăgostește de „a real woman”).

Ficţiunea „Tar” (Statele Unite) pune în centrul atenţiei comportamentul sexual indecent (Cate Blanchett în rolul principal). Dragostea și ura într-o societate marcată de sexualitate, totul la vârsta adolescenţei, ne sunt prezentate de pelicula „Visez electric” (Belgia). „Anhell69” (Germania) prezintă comunităţile gay din Medellin, droguri, temerile unei generaţii marcate de violenţă fizică și verbală.

Sunt și alte pelicule care merită văzute. Printre acestea, „Munch” (Norvegia; explorarea vieţii lui Edvard Munch), „Decizie limită” (Statele Unite, regia Sidney Lumet; eroarea unui computer militar face ca un întreg detașament de bombardiere să se îndrepte spre Moscova), „Nasty” (România; regia Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu și Tudor D. Popescu; documentar artistic despre Ilie Năstase).

ETICHETETIFF 2023

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe