Newsflash
Cultură

Festivalul Ideo Ideis are loc în perioada 15-21 august

de Florentina Ionescu - aug. 3 2022
Festivalul Ideo Ideis are loc în perioada 15-21 august

Anul acesta, Festivalul Ideo Ideis a ajuns la ediția a 17-a. În orașul Alexandria, unde se ține evenimentul, vor avea loc ateliere dedicate adolescenţilor, expoziţii şi picturi pe ziduri, întâlniri cu artişti, proiecţii de film etc.

Oraşele respiră prin intermediul comunităţilor care pun lucrurile în mişcare. O demonstrează, de peste 16 ani, Ideo Ideis, fenomenul care s-a născut la iniţiativa unor tineri din Alexandria, hotărâţi să aducă teatrul în oraşul lor, scrie AGERPRES, preluând comunicatul organizatorilor. 

ideo ideis alexandria festival

Festivalul înfiinţat de ei ajunge anul acesta la ediţia cu numărul 17 - o ediţie cu un program divers, concentrat şi dedicat atât celor peste 150 de liceeni selectaţi pentru participarea la ediţia 2022, cât şi comunităţii locale.

Ateliere pentru adolescenți

Între 15 şi 21 august, atmosfera Ideo Ideis va reveni pe străzile oraşului, printr-o serie de ateliere dedicate adolescenţilor din Alexandria, expoziţii şi picturi pe ziduri, întâlniri cu artişti şi profesionişti care regândesc implicarea comunitară, proiecţii de film, dar şi activităţi şi spectacole de teatru pentru copii, organizate în aer liber, în Parcul Vedea. 

Workshop de restaurare la Muzeul Astra Sibiu 

Programul complet al ediţiei din acest an este disponibil pe ideoideis.ro. Începând de astăzi, iubitorii de teatru din Alexandria pot achiziţiona bilete la spectacolele profesioniste invitate la Ideo Ideis #17 de pe platforma Eventbook sau de la casa de bilete a Centrului Multifuncţional pentru Tineri, începând cu 8 august.

Ceea ce a pornit în urmă cu 16 ani ca o iniţiativă culturală la nivel comunitar, a devenit, în timp, un adevărat fenomen: un festival de teatru care adună anual în jurul lui sute de liceeni şi profesionişti din domeniul artistic, tabere de teatru şi film organizate sub umbrela Ideo Ideis, dar şi un Laborator care continuă activitatea culturală şi educaţională în Alexandria, pe tot parcursul anului. Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile fără implicarea comunităţii locale.

Pentru locuitorii oraşului care s-a transformat, în ultimii ani, o adevărată capitală a teatrului tânăr, Ideo Ideis propune şi în acest an o întreagă serie activităţi de care se vor putea bucura cu toţii, cu acces gratuit.

„Prin Ideo Ideis am redescoperit că s-a schimbat mentalitatea oraşului”, subliniază Cristiana Purcărea, profesoară de desen.

„Festivalul e ca o sărbătoare pentru că tinereţea şi bucuria pe care o simţi atunci face să fie o altă energie în oraş. E ca o primăvară înflorită”, completează Adriana Purdel, o susţinătoare a adolescenţilor Ideo Ideis.

Peisajul urban, reimaginat

Mai multe mărturii ale membrilor comunităţii din Alexandria care au contribuit la dezvoltarea fenomenului Ideo Ideis, fie ca voluntari, profesori-îndrumători sau chiar spectatori, se vor afla în centrul unei expoziţii organizate pe străzile oraşului în timpul festivalului.

Prin oraş vor putea fi admirate şi patru noi murale realizate în pregătirea festivalului de Maria Borţoi, Andrei Felea, Maria Zurbagiu şi Irina Mocanu, care au acceptat provocarea de a (re)imagina peisajul urban prin intermediul artelor vizuale.

O nouă provocare va fi lansată şi adolescenţilor din Alexandria care, începând de astăzi, se pot înscrie pentru participarea la atelierele individuale organizate în cadrul festivalului. Liceenii care nu fac parte din trupe de teatru, dar îşi doresc să experimenteze atelierele de dezvoltare personală prin teatru, susţinute de Gabi Costin şi Liviu Chiţu, pot aplica prin completarea acestui formular: www.ideoideis.ro/festivalul.

La rândul lor, profesorii din Alexandria şi Roşiorii de Vede sunt invitaţi să-şi exerseze creativitatea în cadrul atelierelor de teatru organizate la ei în oraş, în cadrul cărora vor lucra sub îndrumarea actorilor Mihai Prejban şi Sânziana Tarţa (Alexandria), Ana Covalciuc şi Nicoleta Hâncu (Roşiorii de Vede).

Dezbateri și dialoguri

Seria de evenimente artistice care va anima atmosfera oraşului în zilele de festival va fi completată de dialoguri şi dezbateri cu profesioniştii invitaţi la Ideo Ideis #17.

Joi seară, de la ora 19:00, masterclass-ul moderat de Vlad Tăuşance îi va provoca pe spectatori să îşi (re)imagineze lumea, într-o discuţie relaxată despre comunitate şi implicare comunitară, voluntariat, artă şi influenţa ei în diferite sfere sociale.

Invitaţi la discuţie vor fi Anamaria Hâncu, fondatoarea Let's Do It, Romania, Mădălina Dorobanţu şi Ionuţ Oprea, oamenii din spatele Asociaţiei Ferentari şi mentorii PlayHood Ferentari, şi Silvia Ciubotaru (Guţă) - psiholog, psihoterapeut şi manager al Laboratorului Ideo Ideis. Evenimentul va avea loc la Centrul Multifuncţional pentru Tineri, cu acces gratuit.

Vineri, la Seara povestitorilor, publicul este invitat să-i cunoască pe Irina Rădulescu, Carol Ionescu şi Cabiria Morgenstern - trei actori tineri, ai căror părinţi au făcut istorie în lumea teatrului şi filmului românesc. 

„Primul roman”: editura Litera dă startul unui concurs de debut literar 

Din discuţia moderată de Irina-Margareta Nistor, publicul va afla cum e să creşti într-o familie de artişti, care sunt avantajele de care te bucuri atunci când o întreagă ţară ţi-a văzut părinţii la cinema, pe scenă sau la TV, dar şi care sunt provocările cu care vine la pachet o astfel de moştenire. Accesul publicului la evenimentul programat de la ora 20:00, în Parcul Vedea, va fi gratuit.

Evenimente pentru copiii de toate vârstele

Copiii vor avea parte de un program al lor la Ideo Ideis #17. Marţi, pe 16 august, de la ora 19:00, şi miercuri, pe 17 august, de la ora 18:00, cei mici sunt invitaţi la o întâlnire cu Crina şi păpuşile vorbitoare, un spectacol de ventrilocie cu Crina Zvobodă.

Muzica şi magia vor fi vedetele de vineri: de la ora 18:00, copiii sunt invitaţi să-şi exerseze pasiunea pentru muzică la karaoke, iar de la ora 19:00, întreaga familie va savura spectacolul La pas cu MAGITOT.

Ziua de sâmbătă va debuta la 10:30, alături de Clara şi timpul liber, iar de la ora 17:00, copiii de toate vârstele sunt invitaţi la joacă în parc.

Duminică, în ultima zi de festival, distracţia continuă începând cu ora 11:00. Toate evenimentele pentru copii vor fi organizate în aer liber, cu acces gratuit.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe