Newsflash
OPINII

Faptul divers

de Dr. Virgil RĂZEŞU - sept. 11 2020
Faptul divers

Vă mai aduceţi aminte de „Faptul divers”, rubrica „Scânteii”? Ocupa o coloană întreagă, era inteligent redactată și, în câteva rânduri, era relatat un eveniment mai ieșit din comun petrecut în ţară.

392-felix-8338-kwan-a-l_1Era singura rubrică pe care o citeam, ba uneori o „gustam”. Interesantă în desfăşurare şi inedită în esenţă, mai rupea ceva din monotonia paginilor şi a osanalelor adresate geniilor noastre carpatine.

Operasem un bolnav: apendicită cu peritonită gravă. Omul se prezentase târziu, în stare proastă, încât nu ne-a fost prea uşor să-l aducem la liman. Tată a trei copii, locuind aproape de oraş şi şofer pe deasupra, nu înţelegeam neglijenţa de care dăduse dovadă şi întârzierea cu care venise în spital, punându-şi viaţa în pericol.

După ce bolnavul a început a merge spre bine, m-am apropiat mai mult de el, încercând să pătrund motivele unei astfel de delăsări şi să-i fac cuvenita educaţie sanitară, de care era total lipsit. Tema, binecunoscută: „Prezentaţi-vă la medic de la primele semne de boală!”

Privind lucrurile mai de aproape, bolnavul şi suferinţa sa aveau o istorie inedită: era angajat al Ministerului Petrolului şi Minelor, lucra pe o autofrigorifică de produse alimentare şi, când boala începuse, se afla departe de casă, transportând ouă undeva, prin judeţul Dolj; a descărcat marfa, dar a fost încărcat cu peşte pentru Vaslui.

La trecerea prin Bucureşti a consultat medicul din cabinetul reţelei sanitare a ministerului de resort, care i-a diagnosticat boala şi i-a făcut bilet de internare urgentă pentru operaţie; dar omul a plecat la destinaţie, de unde a mai încărcat nişte păsări congelate pentru Suceava, aşa încât când a ajuns acasă, peritonita era în plină desfășurare şi drumul la spital nu mai putea fi ocolit.

Se puteau spune multe lucruri despre caz, dar nu şi despre neglijenţă. Ba pot zice că am fost impresionat de conştiinciozitatea omului, poate şi de nuanţa de eroism pe care o dovedea. Mi-am zis în sinea mea că oamenii de bine n-au dispărut cu totul din ţara asta și că mai avem încă un viitor.

Ce mai Fapt divers trântesc eu pe tema asta!
Zis şi făcut, am prins a descoase omul, mai ales că nu prea pricepeam cum de făcea transporturi alimentare, ca angajat al unui minister care se ocupa de petrol şi gaze.

Omul avea să mă lămurească: cineva, persoană importantă, plecase în străinătate să achiziţioneze ceva echipamente specifice sectorului petrolier. Numai că atunci când utilajele au intrat în ţară, ori că partenerii noştri capitalişti ne-au tras în piept, ori că ceva se metamorfozase pe drum, realitatea era una singură: 20 de autofrigorifice de mare capacitate pentru alimente sporeau parcul auto al ministerului petrolului!

Cine ar fi îndrăznit să spună că achizitorul a fost ageamiu!? Şi cum nu putea fi tras la răspundere, rezolvarea a fost mai mult decât logică: Ministerul Petrolului şi Minelor făcea, contra cost, servicii de transport pentru mărfurile perisabile ale Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Aşa că omul m-a avertizat să las lucrurile așa cum sunt, că „cine ştie în ce dandana mai intrăm, de ne pierdem pâinile, şi unul, şi altul”. I-am dat dreptate şi am renunţat la intenţiile mele reportericeşti. A stat mult în spital, era gata-gata să intre din nou pe masa de operaţie pentru o ocluzie postoperatorie, oricând posibilă, dar în cele din urmă ne-am bucurat de vindecarea lui.

Însă mai aveam de tras. Nu peste multă vreme, Ministerul Petrolului fulgera o depeşă către Direcţia Sanitară şi cerea, în termeni drastici, să se cerceteze grava încălcare a recent promulgatelor dispoziţii, care prevedeau ca bolnavii aparţinând ministerelor cu reţea proprie de sănătate să nu primească concedii medicale din partea altor unităţi medicale, chiar dacă acestea i-au îngrijit.

Ele aveau datoria să elibereze adeverinţe, pe baza cărora unităţile proprii acordau concediile medicale. Se cerea, nimic alta, decât să se comunice vinovaţii şi pedepsele aplicate. Ca să vezi!

Am băgat-o pe mânecă dar, din fericire, luând la puricat numita lege, doar-doar om găsi vreo chichiţă prin care să ne spălăm obrazele de gravele vinovăţii în care căzusem, am şi descoperit-o, perfect formulată și cu documentul potrivit: biletul de trimitere emis de doctoriţa petrolistă din Bucureşti, ceea ce deriva cazul către o excepţie a legii. Aşa că abaterea noastră nu mai era chiar abatere, se înscria în litera legii şi eram salvat.

La drept vorbind, nu-mi pare rău de dispariţia „Scânteii”, dar de rubrica „Faptul divers”, chiar că da. Mai că aș recomanda-o tuturor gazetelor și revistelor tipărite sau online. Vă daţi seama de bogăţia fără egal de materiale de care dispunem și cum ar trece ele prin sita ironiei și a minţii nemaipomenite a românului?

Mă și gândesc la cum ar arăta un asemenea Fapt divers dacă ar fi să luăm în seamă accidentul nevinovat în care a fost implicat ministrul Bode, asezonat cu luările de poziţie ale tuturor factorilor implicaţi sau ale martorilor.

Președintele nu crede că ministrul ar trebui să demisioneze (dacă era din PSD, desigur că da) și alunecă spre necesitatea dezvoltării infrastructurii. Premierul zice că e băiat la locul lui și trebuie analizat după ce face ca ministru, nu după autoturismul în care se află.

Nici domnul Bode nu e prea limpede: nu se grăbea, dar moţăia, că nu se bagă în treaba SPP, că el este capul drumurilor și șoselelor, nu al celor care circulă pe ele și că are mai bine de un milion de kilometri la activul
permisului său.

Să-mi spuneţi mie nu știu cum dacă toată povestea nu se va sparge în capul motociclistului (sigur unealtă a opoziţiei, alfel ce să caute el pe drumul ministrului?!) care a filmat tot drumul. Să se înveţe minte!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe